Majú liek na dlhovekosť? V Japonsku žije rekordný počet ľudí starších ako 100 rokov
Zdroj: Pixabay.com
Až 88% tvoria ženy!
V Japonsku zaznamenali v roku 2019 až 71 238 osôb, ktoré sa dožili viac ako 100 rokov, čo predstavuje oproti minulému roku nárast o dve percentá.
Až 88 % z nich predstavujú, podľa japonského ministerstva zdravotníctva, ženy. Japonsko zaznamenáva nárast takto dlhovekých osôb nepretržite už od roku 1963.
Najstaršou žijúcou osobou je v súčasnosti, podľa Guinnessovej knihy rekordov, 116-ročná Japonka Kane Tanakaová z mesta Fukuoka na juhozápade krajiny.
Japonská populácia starne
V súvislosti so starnutím populácie, a v kombinácii s nízkou úrovňou pôrodnosti, však Japonsko podľa DPA čelí hrozbe vážnej demografickej krízy. Podľa japonského demografického ústavu so sídlom v Tokiu, by sa počet osôb starších ako 65 rokov mal v krajine do roku 2060 zvýšiť na 38,1%.
Ako je na tom Slovensko?
Ku koncu roka 2018 bolo na Slovensku 5 450 421 obyvateľov. Priemerný vek je na Slovensku 40 rokov 9 mesiacov a 18 dní, a naďalej u nás pretrváva trend intenzívneho starnutia populácie.
Vyplýva to zo štatistík Štatistického úradu Slovenskej republiky.
"Rok 2018 bol v tomto ukazovateli prelomový, počet seniorov prevýšil počet detí. Na 100 detí pripadalo 102 seniorov,“ informovala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva Zuzana Podmanická.
Na Slovensku žilo v minulom roku približne 858-tisíc detí (15,6 percentný podiel v populácii), ale približne až 874-tisíc seniorov (16 percentný podiel). Slovensko sa tak dostáva do podobnej demografickej pasce ako Japonsko.
Kľúčom k dlhovekosti je aj japonská strava
Vedci pripisujú dlhovekosť Japoncov aj strave, ktorá je orientovaná najmä na morské plody. Japonci pri varení pracujú iba s čerstvými surovinami. Tie nevaria veľmi dlho, takže sa v nich zachováva viac výživných látok.
Vyhýbajú sa aj polotovarom, nekonzumujú veľa mliečnych výrobkov, vyhýbajú sa bielemu cukru. Ako dezert uprednostňujú skôr želatínové pochúťky, sladké bôby a ovocie.
Japonci si tiež dávajú záležať na tom, aby jedlo nielen dobre chutilo, ale aj pekne vyzeralo. Snažia sa používať pestré suroviny a jednotlivé chody pripravujú z viacfarebných ingrediencií.
Väčšinou dodržiavajú pravidlo, že počas dňa by mal každý človek ochutnať všetkých 5 chutí, zjesť suroviny 5 rôznych farieb, a tie by mali byť pripravené 5 rôznymi spôsobmi.
Mohlo by vás zaujímať:
Najdlhšie žijúci ľudia na svete prezradili tajomstvo dlhovekosti