V žilinskej nemocnici vrátili zrak pacientovi s cukrovkou! Pozrite si reálne snímky oka pacienta pred operáciou a po nej

Vďaka vysokošpecializovanej operácii lekárov z oddelenia oftalmológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline sa zrak pacienta obnovil na 100% a umožnil mu návrat do bežného života.
operácia oka

Zdroj: Unsplash.com

Boj so slepotou

Špecialisti z oddelenia oftalmológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline sa na operačnej sále stretávajú s mnohými náročnými prípadmi.

Bojujú aj s jedným z najzákernejších obmedzení života – so slepotou, ktorá je tiež najzávažnejšou formou diabetickej retinopatie, ochorenia sietnice v dôsledku cukrovky.

Riziko oslepnutia je práve u pacientov trpiacich cukrovkou až o 10-20-krát vyššie ako u nediabetikov.

Krvácanie do sietnice a náhle oslepnutie zasiahlo aj 61-ročného pacienta žilinskej nemocnice s ochorením diabetes.

„Krvácanie sa rozšírilo do celého oka, museli sme preto zrealizovať veľmi náročnú vnútroočnú operáciu, pri ktorej sme mikrootvormi vstúpili do oka. Najprv sme odstránili krvácanie z oka, následne dôkladne poodsávali krv zo sietnice a poškodenú časť ošetrili laserom tak, aby sme zabránili ďalšiemu prípadnému krvácaniu," priblížil priebeh operácie primár žilinskej oftalmológie Michal Štubňa.

Ročne pomôžu desiatkam pacientov

Vnútroočnú operáciu môžu pacienti absolvovať len vo vybraných pracoviskách na Slovensku. V žilinskej nemocnici takýmto spôsobom pomáhajú ročne desiatkam pacientov s rôznymi diagnózami.

Operácia je súčasťou širokého spektra špecializovaných výkonov oftalmológie FNsP Žilina, ktorá sa pripravuje na rozšírenie oddelenia a operačných sál v nových priestoroch.

Modernizáciu plánuje nemocnica spustiť ešte tento rok.

Reálne snímky oka pacienta pred operáciou a po nej nájdete v priloženej galérii.


Súvisiace články:

Príznaky cukrovky

Cukrovka môže postihnúť každého