Lekárske snímky odhaľujú, aké poškodenia zrejme spôsobuje fajčenie elektronických cigariet

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v americkej Atlante potvrdilo už 450 možných prípadov ochorenia pľúc spájaných s tzv. vapovaním- fajčením elektronických cigariet. Šesť ľudí už zomrelo, no lekári si stále nie sú istí, čo sa deje.

Čísla pacientov trpiacich ochorením pľúc, potenciálne súvisiacim s fajčením elektronických cigariet, stále narastajú a ochorenia boli tento rok zaznamenané už v 33 amerických štátoch. Minnesota, California, Oregon, Illinois a Indiana hlásia aj úmrtia pacientov.

Symptómy ochorenia pľúc, spájaných s fajčením elektronických cigariet, sú dýchavičnosť, horúčka, nevoľnosť, žalúdočné problémy či úbytok hmotnosti. Objaviť sa môžu dni či týždne po vapovaní, problémy však môžu mať aj ľudia, ktorí elektronické cigarety fajčia už roky.

Nasledujúce lekárske snímky ukazujú reálne poškodenia pľúc, vrátane pľuzgierov na nich, u pacientov, ktorí fajčili elektronické cigarety.

Tínedžer z Kalifornie musel podstúpiť operáciu na odstránenie pľuzgiera na pľúcach

Pacient uviedol, že na koncerte fajčil elektronickú cigaretu s obsahom marihuany.

snímka pľúc pacienta

zdroj foto: insider.com

Pravá strana pľúc je normálna, zatiaľ čo ľavá je obklopená vzduchom v hrudnej dutine, ktorý tlačí na pľúca.

Junaid Khan, chirurg z Ouklandu v Kalifornii, ktorý pacienta operoval, tvrdí, že súvislosť vzniku pľuzgiera na pacientových pľúcach a vapovaním , zatiaľ nevie dokázať.

Vedci, ktorí študovali poškodené pľúca, odhalili v rôznych prípadoch možné podobnosti

Skupina vedcov skúmala viac než 30 prípadov poškodenia pľúc, ktorým je pripisovaný súvis s vapovaním, a zistila, že množstvo pacientov má podobné poškodenia pľúc, vrátane zápalov, poškodení pľúcnych alveol a prítomnosti častíc tuku v pľúcnom tkanive.

snímka pľúc pacienta

zdroj foto: insider.com

Niektoré poškodenia možno súvisia s inhaláciou olejov obsiahnutých v tekutine elektronických cigariet.

Tento snímok pľúc tínedžera, ktorý fajčil elektronické cigarety, sa stal virálnym

Fotka bola prezdieľaná viac ako 41 000 ľudmi na sociálnej sieti Twitter, a petícia na zastavenie vapovania, ktorú tínedžer menom Ammirata spustil, získala viac ako 4000 podpisov online.

snímka pľúc pacienta

zdroj foto: insider.com

Profesor Robert Tarran, ktorý sa zaoberá štúdiom fajčenia elektronických cigariet na univerzite v Severnej Karolíne uviedol, že chlapcove poškodenia pľúc mohli byť spôsobené vapovaním, ale je to veľmi ťažké dokázať.

Niet pochýb o tom, že fajčenie elektronických cigariet spôsobuje ľuďom problémy, nie je však zatiaľ úplne jasné aké. uviedol profesor Tarran.


Ďalšie články súvisiace s témou:

Zloženie cigaretového dymu a jeho vplyv na zdravie

Chronická obštrukčná choroba pľúc