Pozeráte pred spaním do mobilu či notebooku? Lekár z detského spánkového laboratória odporúča s tým prestať

Už ste v posteli, no namiesto toho, aby ste zavreli oči a spali, ešte skontrolujete čo nové na sociálnych sieťach alebo či vám kolega náhodou neodpísal na dôležitý pracovný e-mail? Odborník z detského spánkového laboratória upozorňuje, že si tak výrazne znižujete kvalitu spánku a v budúcnosti vám to môže spôsobiť aj veľmi nepríjemné zdravotné komplikácie.
žena s notebookom v posteli

Zdroj: Unsplash.com

Prespíme až 1/3 nášho života

Spánok je pre nás z biologického hľadiska nevyhnutný. Podľa niektorých výskumov prespíme až 1/3 z celého nášho života. Kvalitný spánok je pre nás veľmi dôležitý, pomáha nám načerpať novú energiu, telo sa vďaka nemu regeneruje po psychickej, aj metabolickej stránke.

Keď sa dobre vyspíme, sme oddýchnutí, plní novej energie a pripravení podať výkon. Naopak, nezdravý spánok môže človeku spôsobiť množstvo rozličných zdravotných problémov.

O kvalitný spánok sa však častokrát oberáme my sami, a to nielen tým, že ideme do postele neskoro.

Žiarenie z moderných technológií

Žiarenie z mobilov, tabletov, či televízorov výrazne narúša náš spánok, čo sa môže prejaviť nespavosťou, nepokojným alebo prerušovaným spánkom, po ktorom sa ráno budíme unavení, alebo to môže vyvolať námesačnosť, či iné nepríjemné prejavy.

Pozeranie do mobilu môže spôsobiť aj to, že človek nemôže dlhšie zaspať. Platí to aj pri pozeraní do počítača či notebooku, alebo pri čítaní na tablete alebo čítačke namiesto klasickej knihy.

„Všetky moderné technológie majú určitý spôsob žiarenia, ktorý výrazne narúša samotnú kvalitu spánku. Jednou zo zásad zdravej spánkovej hygieny je eliminovať zariadenia, ktoré majú nejaký druh žiarenia, minimálne dve hodiny pred spaním,“ upozorňuje MUDr. Peter Ďurdík, PhD. , odborník z detského spánkového laboratória Univerzitnej nemocnice Martin.

Ideálna doba spánku sa mení s každým naším rokom, pričom neustále klesá. Kým novorodenci spia približne 14-17 hodín, dospelí si musia vystačiť s polovicou - ich potreba spánku je medzi 7-9 hodinami..

6 jednoduchých tipov pre lepší spánok

  • Posledné jedlo zjedzte minimálne 2 hodinypred spaním
  • Doprajte si pred spaním bylinkový čaj- pomôže ukľudniť sa a navodiť pokojnú atmosféru.
  • Starosti a povinnosti nechajte pre spaním na papieri – pomôže vám to pri zaspávaní “vypnúť”.
  • Vyhýbajte sa žiareniu zo všetkých elektronických zariadení.
  • Skúste si vybudovať nový zvyk v podobe čítania kvalitnej literatúry – pomôže vám zrelaxovať.
  • Nepodceňujte neporiadok v spálni.

Ďalšie zaujímavé články o spánku:

Toto by ste mali vedieť o spánku

Najlepšie polohy na spanie, keď vás trápia bolesti