Opaľovací krém

Opaľovací krém je ochranný kozmetický prípravok, ktorý chráni pokožku vystavenú slnku pred ultrafialovým žiarením. Opaľovací krém môže navyše obsahovať kozmetické oleje, vodeodolné zložky, hydratačné zložky, vitamíny či etylhexyl metoxycinamát. Pre dlhodobejšie pobyt na otvorenom slnku sa odporúča SPF (teda ochranný faktor) minimálne 15, pri cestách k moru potom najmenej 30 spolu s UVA ochranou.
opalovacie mlieko

La MakeUp | Zdroj: súkr.archív

Čo by malo byť na etikete kozmetického prípravku pre ochranu pred UV žiarením

Okrem bežných povinných informácií stanovených Nariadením č. 1223/2009 ES o kozmetických výrobkoch (zloženie v INCI, adresa zodpovednej osoby, objem, balenie, návod na použitie atď.) sa na etikete ochranného kozmetického prostriedku pri opaľovaní stretneme s :

SPF - číselný údaj celkového stupňa ochrany proti UV žiareniu (povinne) - vzhľadom k použitým metódam merania však v skutočnosti SPF vyjadruje mieru ochrany hlavne proti UVB žiareniu. Nadmerné pôsobenie UVB žiarenia spôsobuje spáleniny a podieľa sa na rozvoji rakoviny kože. SPF musí byť na opaľovacom kréme vždy povinne uvedené. Presvedčiť sa o tom môžete aj v internetovom obchode MAKEUP , kde ho majú uvedené všetky značky opalovacích krémov.

UVA PF - číselný údaj stupňa ochrany proti UVA žiareniu - UVA žiarenie nie je tak agresívny ako UVB žiarenie, na zemský povrch ho však preniká omnoho viac. Dlhodobé pôsobenie UVA žiarenia môže dať vzniknúť trvalým nežiaducim reakciám ako je alergia, hyperpigmentácia a podobné. UVA žiarenie navyše prispieva k rýchlejšiemu starnutiu pokožky. Napriek tomu v súčasnosti stále rad výrobcov opaľovacích krémov ochranu proti UVA žiareniu podceňuje a UVA PF číslo na svojich výrobkoch ani neuvádza.

Vodeodolnosť - zvyčajne uvádzaná podľa odporúčania COLIPA (nepovinný údaj). Skutočnosťou je, že úplná ochrana kozmetiky pred umývaním neexistuje a po každom kontakte s vodu sa vrstva opaľovacieho krému zmenšuje, preto sa všeobecne odporúča obnoviť ochrannú vrstvu po každom kúpeli.

opaľovací krém

La MakeUp | Zdroj: súkr.archív

Skladovanie opaľovacích krémov

Čo sa týka skladovania opaľovacích krémov, aj keď sa u tejto kozmetiky predpokladá skladovanie pri vyšších teplotách a na priamom slnečnom žiarení, vždy je lepšie prípravok uložiť aspoň pod slnečník alebo do väčšej kabelky. Pôsobením UV žiarenia alebo vysokých teplôt totiž dochádza k postupnej degradácii všetkých kozmetických prípravkov.