Pravda o spaľovačoch tuku: aká je ich skutočná úloha pri chudnutí?

Niektoré potraviny a koreniny obsahujú látky, zlepšujúce proces trávenia. Urýchľujú metabolizmus, najmä tukov, a preto sa označujú ako spaľovače tukov.

Chilli, zázvor, citrón či losos

Takéto účinky majú napríklad koreniny a látky prítomné v ovocí a zelenine. Veľmi účinný je kapsaicín, ktorý nájdeme v štipľavej paprike, najvýraznejší je v čili papričkách. Okrem stimulácie metabolizmu podporuje krvný obeh, chráni pred infekciami, upravuje hladinu cukru a najnovšie je potvrdené, že dokáže zabíjať rakovinové bunky. Aj éterické oleje v zázvore, alicín v cesnaku a cibuli, kyselina citrónová v citróne a horčiny v grepe, enzým bromelín v ananáse, okrem iných významných pozitív stimulujú metabolizmus tukov a znižujú ich hladinu. Brokolica, huby, ustrice, krevety obsahujú chróm, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi a tlmí chuť na sladké. Jablčný ocot podporuje metabolizmus a imunitný systém. Losos je bohatý na jód, potrebný pre tvorbu hormónov štítnej žľazy a zrýchľuje metabolické pochody. Zelený čaj má antioxidačné účinky a tiež urýchľuje metabolizmus.

Neexistuje však žiaden zázračný produkt, ktorý by „spaľoval“ tuky a mal výrazný redukčný efekt.

Nevyhnutná je pohybová aktivita a disciplína v stravovaní. Základom optimálneho metabolizmu je pestrá strava, dostatok psychickej a fyzickej aktivity, primeraný príjem kaloriferných ochranných živín a vlákniny.


MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.


Pozrite si tiež:

Potraviny, ktoré podporujú spaľovanie tuku