Efektívne proti počítačovej závislosti

Pretlak doby a hektika informačných technológií veľmi často ničia zdravie človeka. Rôznymi spôsobmi i dôvodmi, kde dominuje jednoduchý fakt odskúšaný tritisíc rokov starou evolúciou ľudstva. Ak preferujeme neživé veci namiesto živých, tak postupne chorieme až ochorieme.

Napríklad na rôzne typy počítačových závislostí vrátane potenciálu na tvorivosť človeka. Dominantným príkladom poškodenia zdravia sú počítačová demencia, závislosť na sociálnych sieťach (Facebook, Instagram, Youtube).

Antipočítačové liečebne namiesto alkoholických

V závere predošlého storočia medzi najriskantnejšie závislosti z hľadiska chorôb patrili napríklad alkoholizmus a fajčenie. Začiatkom súčasného storočia v treťom miléniu žitia a bytia ľudstva sú to obezita, srdcové choroby, workoholizmus a počítačové závislosti. Je otázkou času, kedy neslávne alkoholické liečebne v diskrétnosti začnú nahrádzať masívne liečebne obezity (lebo vysedávanie pri počítači bráni aktívnemu pohybu) a ešte viac liečebne z informatizačných závislostí – na čele s nezdravou väzbou na sociálne siete a tzv. digitálnou demenciou.

Rôzne formy gamblerstva (hráčska závislosť na automatoch a hazardných hrách), ale i všetky ostatné extrémy charakteru nezdravého fetiša a drogy (nielen kokaín, ale i totálna mobilová či smartfónová závislosť), sú pre jednotlivca i ľudstvo veľmi škodlivé a nezdravé.


Prečítajte si tiež:

Bez kultúry dneška, niet budúcnosti v zajtrajšku alebo čo schod, to dlhší život


Nerozumné plytvanie s časom

Dnešný konzumný spôsob života, hodnotový marazmus, rôzne hlúpe devastačné ideológie provokujú ľudí k pasivite, rezignácii, pohodlnosti až lenivosti. A to je živná pôda pre všetky neživé technologické pomôcky, ktoré človeka nehorázne okrádajú o čas, ak im to dovolí. Ak nechceme, by sme život len pasívne a hlúpo prežívali, ale skôr aktívne a múdro žili, je vhodné porozmýšľať nad tým, koľko času na tejto zemi nám zostáva. A ako s ním hospodárime – či produktívne (racionálne) alebo kontraproduktívne (iracionálne).

Zamysleli ste sa niekedy, koľko času strávite za počítačom denne, koľko to znamená do mesiaca a koľko do roka? Niektorí nemúdri strávia za počítačom celé roky zo svojho limitovaného života.

Kritické myslenie i pragmatizmus vymierajú

Keď sledujete dnešnú mládež, ale aj strednú generáciu nielen v škole a doma, ale aj pri ich trávení voľného času, máloktorí ho trávia aktívne a pestro – napríklad pravidelným športovaním. Oveľa viac ich trávi celodenným stláčaním gombíkov, tlačítiek a ďalších atribútov k umelej – elektronickej komunikácii na sociálnych sieťach, surfovaním na internete a podobne. Ak dnes vstúpite do kaviarne alebo reštaurácie, vnímate neokrôchanosť mnohých ľudí, že namiesto konzumovania a popíjania (napríklad kávy v kaviarňach), radšej zúrivo až zbesilo neustále ťukajú do svojich mobilov a podobných iných minikomputrov.

Vedci, lekári i psychológovia dávno avizovali vznik nových depresií z toho, že keď niektorým závislákom na sociálnych sieťach nepríde akákoľvek správa (informácia) do viac ako 15 minút, tak ich to vytáča a privádza do nepríčetnosti.

Zlostia sa, že na nich nikto nemyslí, že sú každému ukradnutí, že každý na nich kašle a takto primitívne a jednoducho sa zvyčajne spúšťajú rôzne depresie i ďalšie nadväzné sociálne, psychické i fyzické poruchy a choroby.

Nerozumný hedonizmus ľudí

Hedonik je v princípe človek, milujúci akúkoľvek rozkoš a opájanie sa príjemnosťami za každú cenu (napríklad gurmán v jedle, nymfomanka v sexe). Človek je z podstaty pohodlný a má sa rád, často aj nezdravo. Ľahšie sa rozhodneme pre príjemnú záležitosť, než pre niečo rozumné. Ako keby to rozumné nemohlo byť aj príjemné.

Zo všetkých naj učiteľov sveta je pre človeka neprekonaným pedagógom doteraz príroda. A tá funguje najmä na živých princípoch. Prečo sa človek tak rýchlo a rád v poslednom čase vyhýba živej komunikácii a preferuje neživú komunikáciu (cez internet, email, skype, sms)? Čas je to najdrahocennejšie čo máme, ale nezadržateľne uteká, najmä keď si ho človek neváži a plytvá s ním. Čas sú peniaze – sa dá intepretovať i cenovo nesprávne (kde zmyslom pre materiálne orientovaných je profit - najmä zarobiť v čase neživé veci a peniaze), ale i hodnotovo správne (neopakovateľné zážitky i ďalší benefit nevyčísliteľnej hodnoty - láska, zdravie, spokojnosť, múdrosť, pohoda).

Aktivitou i športom proti závislostiam

Ak nechceme, aby nás život zomlel alebo nám len tak pretiekol pomedzi prsty, je vhodné viac si vážiť i strážiť svoj osobný čas. Viac investovať do živých aktivít ako do neživých pasivít. Zásadné v boji proti počítačovým závislostiam je lepšie si denne plánovať čas a osobný rozvrh. Vyhradiť si v ňom miesto pre rannú rozcvičku i celodenný pohyb (aspoň chôdzu, ak nie beh) a fyzické cvičenie (jóga) i mentálne cvičenie (meditácia). Pre živé telefonáty i osobné stretnutia a komunikáciu s priateľmi. Pre rozhovory s najbližšími a rodinné porady.

Odbúrať nudu a vždy mať čo robiť. Zásadné je nájsť si vlastný zábavný a aktívny život. Nájsť si svoje hobby i zbierať zážitky.

To neznamená len drahé cestovanie do zahraničia, ale aj lacnú prechádzku mestom alebo výlet do lesa, či inej blízkej prírody. Príležitosťou okrem športu, turistiky a cvičenia, je aj kultúra. Napríklad návšteva rôznych kultúrnych podujatí (výstavy, galérie, tvorivé dielne, festivaly, koncerty, veľtrhy). Každý rok si prečítajte k tomu aspoň jednu knihu o životnom poradenstva alebo o šťastí. Určite je to investícia, ktorá sa vyplatí.


Prečítajte si aj tento článok:

Bez kultúry dneška, niet budúcnosti v zajtrajšku alebo čo schod, to dlhší život