5 bizarných jedál, ktoré vyzerajú odpudzujúco, ale aj napriek tomu si ich ľudia obľúbili

Nie sú pochúťky ako pochúťky. O tom, že niektoré treba jesť so zavretými očami a zapchatým nosom, prípadne blízko toalety, vás presvedčí nasledujúci článok.

1. Smradľavá ryba surströmming

Ide o najsmradľavejšie jedlo na svete. Táto vikingská pochúťka je vlastne ryba v pokročilom štádiu rozkladu. Čiže napohľad dokonalý "kentus". A ako sa pripravuje? Zreje v plechovke pri izbovej teplote počas celého roka, pričom sa uvoľňujú škodlivé plyny. Avšak podľa miestnych rozhodne chutí lepšie ako vonia.

2. Čierny hamburger

V podstate ide o klasický hamburger až na tú farbu. Získava sa vďaka pigmentom z bambusového uhlia, prípadne sa dá experimentovať aj so známym aktívnym uhlím. Čo znamená, že ak ste náchylnejší k zápche alebo máte citlivejšie trávenie, mali by ste sa tomuto hamburgerovému boomu vyhnúť a pochutiť si radšej na tom klasickom.

3. Casu marzu syr

A poďme si ešte trochu zacestovať. Zastavme sa v Taliansku. Táto krajina je známa chutnými jedlami ako sú špagety, pizza či paradajková polievka. Aj tu však vedia trafiť "do čierneho". Predstavujeme vám tradičné sardínske jedlo, vyrobené z ovčieho mlieka s obsahom živých lariev. Tie majú za úlohu zintenzívniť chuť syru, takže musia byť nažive. Trúfli by ste si?

4. Býčie gule

Áno, býčie žľazy sú v tomto prípade hlavnou ingredienciou. Nazývajú sa aj testés a možnosti ich prípravy sú rôzne - môžete ich orestovať na cibuľke a masle, vypražiť v trojobale alebo pridať do číny. Na jedálnych lístkoch ich objavíte pod názvom Býčia láska. Hoci vás možno konzumácia takéhoto jedla odradí, vedzte, že sú obľúbené kvôli jemnému mäsu a afrodiziakálnym účinkom.

5. Krvavá kaša

Táto naša klasika už možno nikomu domácemu nepríde bizarná. Cudzinci by sa však pri zistení, ako táto pochúťka vzniká, možno striasli odporom. Vyberané zabíjačkové jedlo sa pripravuje z bravčového mäsa, varených krúp a do nich sa pridáva čisto upírska ingrediencia - bravčová alebo husacia krv. Všetko sa to ešte dochutí škvarkami, korením, cibuľou, soľou, zaleje vývarom a povarí.


Prečítajte si tiež:

5 najšialenejších diét roka 2018