Elektronický občiansky preukaz už onedlho: toto bude zatiaľ jeho náhrada, ktorú využijete aj u lekára

Už onedlho dostanú poštou seniori a maloleté deti čipovú kartu bez fotografie. Očakávať ju môžu ľudia nad 65 rokov, ktorí zatiaľ nemajú elektronický občiansky preukaz a deti do 15 rokov. Hoci lekárovi zabezpečí lepší prístup k informáciám o pacientovi, poskytovanie zdravotnej starostlivosti nebude ani bez neho ohrozené.

Od roku 2022 by mal mať každý občan elektronický občiansky preukaz (eID) – či už v klasickej podobe, alebo ako špeciálnu čipovú kartu bez fotografie.

Práve jeden z týchto dokladov s čipom je potrebný pre plné fungovanie systému elektronického zdravotníctva.

Doplnok, ale nie nevyhnutnosť

Vlastnenie elektronického dokladu však nebude nevyhnutnou podmienkou na poskytnutie zdravotnej starostlivosti. „Poskytovanie zdravotnej starostlivosti nie je a nebude v nijakom prípade v súvislosti s eID ohrozené a pacientovi bude zdravotná starostlivosť vždy poskytnutá,“ povedal hovorca NCZI Boris Chmel.

Prihlásenie sa prostredníctvom eID u lekára je teda akousi doplnkovou funkciou, ktorá lekárovi zabezpečí lepší prístup k informáciám o pacientovi. Špecialisti totiž bez toho nevidia celú elektronickú zdravotnú dokumentáciu, len akýsi sumár.

Seniori a deti

Seniori starší ako 65 rokov, ktorí nemajú občiansky preukaz s čipom, nebudú musieť ísť do klientskeho centra alebo na policajnú stanicu, aby si nový doklad vybavili. Čipová karta bez fotografie im príde poštou zadarmo.

Deti do 15 rokov budú mať rovnako vydanú čipovú kartu bez fotografie. Rodičia môžu požiadať aj o detský občiansky preukaz s fotografiou. Ten umožní cestovanie do zahraničia bez pasu, no jeho platnosť bude obmedzená na dva roky.


Pozrite si tiež:

Nová mobilná aplikácia Nepanikár - pomôže pri depresii či panike