Možnosti stravovania pri intolerancii laktózy alebo alergii na kravské mlieko

Symptómy laktózovej intolerancie sú len veľmi ťažko odlíšiteľné od alergie na kravské mlieko. Napriek tomu ide o dva celkom iné zdravotné problémy, ktoré majú pre človeka rozdielne následky a obmedzenia pri stravovaní. Viete, ktoré to sú?

V oboch prípadoch sa problémy prejavujú po konzumácii mlieka, mliečnych výrobkov a mliečnych jedál i v skrytej forme v podobe rôznych gastrointestinálnych ťažkostí, pocitu plnosti, nepríjemného prelievania čriev, nechutenstva, nafukovania, plynatosti či kŕčovitej bolesti brucha. Aj preto sa často stáva, že si ich ľudia zamieňajú.

Čo je intolerancia laktózy?

Intolerancia laktózy je definovaná ako enzymatická porucha, kedy viazne spracovanie mliečneho cukru – laktózy pre nedostatok enzýmu laktáza. „Táto neznášanlivosť nevzniká ako následok imunologických reakcií, ale ako následok enzymatického deficitu. Musíme si uvedomiť, že samotná intolerancia laktózy nie je choroba, mliečne výrobky nie sú striktne z jedálnička vylúčené a pri zisťovaní tolerancie jednotlivých výrobkov sa maximálne jednorazovo objavia subjektívne ťažkosti,“ vysvetľuje nutričná edukačná sestra Mgr. Klaudia Šugrová, MHA.


Prečítajte si o intolerancii laktózy viac


Stravovanie pri intolerancii laktózy

Určité množstvo mlieka a mliečnych výrobkov v tomto prípade býva tolerované a pri úprave stravovania pomocou individuálnej eliminačnej diéty a vhodnom nastavení stravovacieho plánu subjektívne ťažkosti, ktoré ľudia pociťujú, vymiznú. „Pri intolerancii laktózy a alergii na mlieko organizmu chýba najmä vitamín D a vápnik. Tie sa dajú získať konzumáciou kyslomliečnych výrobkov, určitých druhov tvrdých syrov, ktoré sú pri intolerancii laktózy vhodné, a dobre tolerované sú aj výrobky z kozieho alebo ovčieho mlieka, tvrdí výživová poradkyňa Mgr. Zuzana Macková.

Čo je alergia na kravské mlieko?

Na rozdiel od intolerancie laktózy, alergia nevzniká na mliečny cukor, ale na bielkovinu kravského mlieka. Ide o imunitnú reakciu na mlieko, ktorá je definovaná ako hypersenzitivita na bielkovinu kravského mlieka - tú imunitný systém vníma ako výrazný alergén. „Pri zistení alergie môže akákoľvek konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov i v skrytej podobe spôsobiť zdravotné ťažkosti, niekedy so závažnými následkami. Preto sa pristupuje k dlhodobej prísnej eliminačnej diéte, ozrejmuje Mgr. Klaudia Šugrová.

V praxi to znamená vylúčiť všetky spomínané mliečne výrobky a výrobky, ktoré mlieko môžu obsahovať.

Alergia na kravské mlieko a strava

Pri dlhodobo prísnej eliminačnej diéte je potrebné dbať na to, aby bolo v strave zastúpené dostatočné množstvo nevyhnutných makronutrientov, teda základných stavebných zložiek organizmu. Patria sem bielkoviny živočíšneho pôvodu ako vajcia, ryby, hydina, zdroje chudého mäsa a kvalitných mäsových výrobkov. Rastlinné bielkoviny ako strukoviny, obilniny, orechy, semiačka, zemiaky, hríby, múka a výrobky z nej sú zasa neoceniteľným zdrojom mikronutrientov, napríklad železa, vápnika, horčíka, fosforu, draslíka, antioxidantov a vlákniny – prebiotík. Ovocie a zelenina dodávajú telu potrebné vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, antioxidanty a fytonutrienty.

Náhrada mlieka a mliečnych výrobkov

Ak vás trápi jeden zo spomínaných zdravotných problémov, ale mlieko a mliečne výrobky patria k základným pilierom vášho jedálnička, nezúfajte. Našťastie existujú možnosti, ako tieto produkty plnohodnotne v strave nahradiť napríklad rastlinnými variantmi, ktoré sú plné vitamínov a niektoré chutia ešte lepšie než klasické mlieko.

Na trhu nájdete aj prístroje, ktoré umožňujú výrobu rastlinných mliek priamo v pohodlí domova. Nemusíte tak merať cestu do obchodu a aj počas sviatkov si môžete vychutnať čerstvý nápoj hotový za pár minút. Jedným z takýchto prístrojov je aj MioMat. „Je len na vás, či si vyberiete makové, mandľové, kešu, kokosové, ovsené alebo sójové mlieko. Stačí vložiť ingrediencie do MioMatu, stlačiť gombík a počkať, kým pripraví chutné rastlinné mlieko bez námahy,“ hovorí Simona Vargová, ktorá spolu so Zuzanou Čačkovou priniesla tento revolučný prístroj na Slovensko. „Okrem rastlinných mliek dokáže pripraviť aj zeleninové polievky, raňajkové kaše, smoothies či RAW dobroty. S jeho pomocou šetríte svoj čas a navyše aj prírodu, ktorú tak nezaťažujeme obalmi z rastlinných mliek a ďalších jedál kupovaných v obchode,“ dodáva MioMat-ka Simona.

Ak patríte k nadšencom zero waste, osud planéty a vaše zdravie vám nie sú ľahostajné, potom je tento pomocník pre vás to pravé „orechové“.


Prečítajte si aj tento článok:

Mandľové mlieko je bez laktózy a cholesterolu