Kalamita komárov v Bratislave a okolí: na dnes bol zvolaný krízový štáb

Obyvateľov bratislavských mestských častí a obcí v povodí Moravy na Záhorí trápia komáre. Verejnosť, ale i starostovia žiadajú o dezinsekčný zásah. Súčasnú situáciu opisujú ako kalamitný stav.

Dezinsekcia - áno lebo nie?

"Mestská časť Bratislava Dúbravka 10. júna žiadala o riešenie začínajúcej kalamitnej situácie s komármi. Urobila tak na základe podnetov obyvateľov ohľadom tohto množiaceho sa bodavého hmyzu. Žiadosť o dezinsekčný zásah smerovala na Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Bratislavský samosprávny kraj a Magistrát hlavného mesta," povedala Lucia Marcinatová z miestneho úradu v Dúbravke.

Pokiaľ ide o Karlovu Ves, tá chce koordinovať aktivity v spolupráci so splnomocnencom hlavného mesta pre životné prostredie Andrejom Kovaríkom.

Starostka Devína Ľubica Kolková priznala, že evidujú zvýšené množstvo komárov, ako kalamitný stav to zatiaľ nehodnotí. "Nie, nepožiadali sme mesto o postrek a v prípade potreby ho ani nemôžeme vykonať. V chránených oblastiach – kde je u nás jadro liahnisk – sú postreky nepovolené."

"Nedá sa tu normálne žiť," opísal situáciu vo svojej obci starosta Záhorskej Vsi Boris Šimkovič. Domnieva sa, že Bratislavský samosprávny kraj (BSK) neaplikoval v dostatočnom predstihu biologickú látku, ktorá má zamedziť liahnutiu komárov a v súčasnej situácii je možný iba chemický postrek, ktorý však kraj odmieta.

Starosta Vysokej pri Morave a poslanec samosprávneho kraja Dušan Dvoran vysvetľuje, že ak prišlo k vyliatiu Moravy počas nedávnych povodňových stavov a polia zaliala voda, nie je možné odmietať chemický postrek s argumentom, že 'to treba nechať na prírodu'. "Ani pri bakteriálnej infekcii, ktorá môže ohrozovať váš život, sa zrejme nebudete spoliehať na to, že si s tým príroda nejako poradí, ale budete brať antibiotiká," skonštatoval.

Rieka Morava

Zdroj: YouTube.com

"Nie je možné, aby som musela polievať záhradu vo svetri a dlhých teplákoch," vyjadrila sa v diskusii na sociálnej sieti jedna obyvateľka z Vysokej pri Morave.

Ako bude vyzerať boj proti komárom?

Bratislavský samosprávny kraj predstavil v utorok dokument „Monitoring potenciálnych liahnisk komárov v BSK“. Ten poukazuje na možné liahniska komárov, a teda priamo na miesta, kde treba s hmyzom bojovať už v štádiu lariev. Župa v prípade, že bude hroziť množenie komárov, na tieto miesta aplikuje účinnú biologickú látku Bti, ktorá ničí iba larvy komárov, zamedzuje tak ich liahnutiu a pre ostatnú prírodu je neškodná.

"Župan Juraj Droba v súvislosti s náhlym premnožením komárov v obciach na Záhorí v povodí rieky Moravy, zvolal na stredu ráno krízový štáb. Budú hľadať spoločné riešenie, aj napriek tomu, že postreky proti komárom nie sú povinnosťou samosprávnych krajov," povedala hovorkyňa BSK Lucia Forman.


Pozrite si o tomto probléme viac:

Bratislavčanov trápia komáre, niektoré mestské časti žiadajú zásah

Problém premnožených komárov chce bratislavská župa aj hlavné mesto riešiť ekologicky

Obcan SR

Bratislava narástla vďaka vám . Neviete sa zmestiť do kože . Štíte do okolia drogy až všetko vyhynulo. Komáre sa liahnu už zdrogovane bez prirodzeného nepriateľa . Ostáva vám už len agresívna chémia a detské onkologie . Strážte hranicu , sprísnite tresty , chráňte vodné zdroje a nevyhovárajte sa na zvyšok sveta . Ste smutný obraz BAbrákov čo dávno popreli domovinu aj rodinu odkiaľ vzišli . Nikto nemá problém len v Bratislave majú komáre a v zime jak na potvoru občas začne snežiť

Pag

Komare neznasaju udajne levandulu, esencie z nej alebo levand.kvety. Treba sa popytat v lekarni. Sa mi zda, ze uz aj kvitnu v tomto case necase.

Gaspura

Na morave majú taký istý problém a každému je to jedno, vraj si na to majú zvyknúť keď chceli bývať pri vode