Odkaz aktuálny aj po 60. rokoch: Vráťme prírode to, čo nám dáva každý deň

Hoci v poslednom období v médiách počúvame správy, že ozónovú dieru sa podarilo "zahojiť", neznamená to, že môžeme v ohľaduplnosti voči planéte Zem poľaviť. Naopak, treba sa zamyslieť nad drobnosťami, ktorými prispejeme ku kráse a čistote nielen nás, ale i prírody.
Pán Yves Rocher zakladateľ rovnomennej značky rastlinnej kozmetiky

Pán Yves Rocher zakladateľ rovnomennej značky rastlinnej kozmetiky | Zdroj: súkr.archív

Vízia, ktorá pretrvala 60 rokov

Yves Rocher bol veľkým milovníkom prírody. Spoločnosť na výrobu rastlinnej kozmetiky viedol s rešpektom voči prírode. Tento rok oslavuje jeho rastlinná kozmetika 60 rokov. Hoci sa od vtedy veľa zmenilo, pôvodný odkaz pretrval až dodnes.

„Vráťme prírode to, čo nám dáva každým dňom“, je víziou pána Yvesa Rochera, zakladateľa rovnomennej kozmetickej značky.

Príroda je pre Yves Rocher viac než zdroj inšpirácie, je v samom jadre jej konania. Preto neustále prehodnocuje výrobné postupy, aby čo najviac znižovala dopad na našu planétu. S tým súvisí aj ich verejný prísľub spoločnosti - 60 záväzkov voči prírode. Nájdete v nich rôzne ekologické záväzky, od boja proti znečistovaniu planéty plastovým odpadom, cez podporu žien venujúcich sa ekologickým aktivitám, až po neustále vylepšovanie zloženia výrobkov, aby boli stále viac "zelenšie" a účinnejšie.

„Sľub môjho starého otca prestupuje týmito záväzkami, ktoré riadia naše každodenné konanie a ktorými žijeme. Som šťastný, že môžem dohliadat na to, aby sme sa od nich neodklonili.“ - Bris Rocher, vnuk zakladateľa značky a súčasný generálny riaditeľ spoločnosti Yves Rocher

5 spôsobov, ako vrátiť prírode to, čo nám dáva

V súčasnosti sa z rôznych strán ozývajú hlasy rešpektovať prírodu a jej zdroje. Správať sa ekologicky je veľkou výzvou pre každú spoločnosť. Ako to však urobiť? Inšpirujme sa ekologickými riešeniami značky Yves Rocher.

1. Zníženie množstva skleníkových plynov v ovzduší. Príkladom je výroba koncentrovaných sprchových gélov a šampónov. Flakón štvrtinovej veľkosti oproti pôvodnej verzii zaberie menej priestoru pri príprave a znamená päťkrát menej kamiónov na cestách, a teda o 50 % menej skleníkových plynov. Okrem toho je pri výrobe flakónu ušetrených 50 % plastu.

2. Pestovanie rastlín v režime ekologického poľnohospodárstva. 55 hektárov polí v La Gacilly (miesto vzniku značky Yves Rocher) je kompletne obrábaných v režime ekologického poľnohospodárstva.

„Pestovanie našich rastlín v režime ekologického poľnohospodárstva je výsledkom poctivého vedeckého výskumu. Je nutné poznať špecifiká každej rastliny, jej prirodzený životný cyklus a jej potreby.‘‘ - Lionel Scur, riaditeľ Oddelenia Rastlinnej kozmetiky

Pole harmančeka, ktoré pestuje spoločnosť Yves Rocher

Pole harmančeka, ktoré pestuje spoločnosť Yves Rocher v režime ekologického poľnohospodárstva | Zdroj: súkr.archív

3. Biologicky odbúrateľné zloženie kozmetiky, vďaka ktorému uľahčíte prírode problém s rozložením všetkých zložiek produktov. Výrobcovia sa tiež snažia eliminovať zložky živočísneho pôvodu a syntetických látok.

4. Zníženie spotreby neobnoviteľných zdrojov pomocou využívania recyklovaného materiálu a redukciou hmotnosti obalov.

5. Redukcia plastov. Nielen, čo sa týka obalov produktov, ale aj formou nákupných tašiek na viac použití. Už od roku 2006 nahradili v predajniach Yves Rocher igelitové tašky tými na viac použití. Vyzerá to ako maličkosť, no ročne tak ušetrili 200 ton plastu!


Súvisiace články:

Rastlinná kozmetika Yves Rocher oslavuje 60 rokov: pre tieto veci si ju obľúbite

Pomôžte planéte i malou troškou! Stačí týchto 5 jednoduchých zmien vo vašich každodenných rutinách