Goji bobuľky: šikovní pomocníci pri športe i chorobách

Tieto liečivé bobuľky majú korene v starovekej Číne. Charakteristické sú svojou sladko-kyslou chuťou a často sa s nimi stretnete aj v sušenej forme. Pozrite sa, ako toto ovocie konzumovať a kedy ho najviac oceníte.

Základné informácie o goji

Nazýva sa aj Kustovnica čínska a ide o sýtočervené plody rovnomenného ostnatého kríka, pochádzajúceho z pohoria Himalájí a Mongolska. Goji sú podobné hrozienkam a chuťovo pripomínajú niečo medzi čerešňou, brusnicou a hrozienkami. V Tibete a v Číne sa ich zdravotné účinky využívajú už stovky rokov.

30 gramov goji má nutričnú hodnotu približne 434 KJ. Maximálna odporúčaná denná dávka zodpovedá približne tejto hodnote.

Účinné látky v goji

  • vitamín C

  • vitamín A

  • železo

  • zinok

  • vláknina

  • bielkoviny

  • komplexné sacharidy

  • antioxidanty

  • 8 esenciálnych aminokyselín


Prečítajte si tiež:

Granola - trochu iné müsli, ktoré vás nasýtia a zlepšia trávenie


Zdravotné účinky goji

  • chránia oči pred chorobami spojenými s vekom, UV žiarením, voľnými radikálmi a oxidačným stresom (vďaka látke zeaxantín)

  • podporujú imunitný systém a znižujú zápal (antioxidanty, vitamíny A, C)

  • zlepšujú zdravie pokožky (betakarotén)

  • zvyšujú hladinu testosterónu a zlepšujú erekciu

  • stabilizujú hladinu cukru v krvi

  • pôsobia proti depresii, úzkosti a zlepšujú spánok

  • chránia pečeň pred poškodením (ochorenia vyvolané alkoholom i nádory)

Goji verzus chudnutie a šport

Kombinácia komplexných sacharidov a vysokého obsahu vlákniny robí z goji ideálne občerstvenie pred tréningom alebo aj počas neho. Jednoducho zdravá energia, ktorú získate len z niekoľkých súst. Goji sa často predáva v zmesi sušeného ovocia a orechov. Malé balíčky takejto sladkej pochutiny môžu byť skvelou alternatívou sladkostí. Oceníte ich, ak sa snažíte ozdraviť svoj jedálniček a schudnúť nejaké to kilo.

Portál Healthline.com udáva štúdiu, ktorá sledovala výsledky účastníkov, konzumujúcich goji 14 dní. Ľudia, ktorí pili šťavu goji berry hlásili zvýšenie energie, športového výkonu, schopnosti sústrediť sa a celkovej pohody. Okrem toho sa im zlepšilo aj trávenie, spánok, eliminoval sa stres a únava.

Kedy si dať na goji pozor?

Vyhnúť sa konzumácii goji bobuliek sa odporúča pokiaľ máte problém s nízkym alebo vysokým krvným tlakom, nízkou hladinou cukru v krvi, používate riedidlá krvi. Takisto by ich nemali jesť budúce mamičky a tie dojčiace.

Goji v kuchyni

V obchodoch sa s nimi stretnete v čerstvej a sušenej podobe. Pridajte ich do jogurtu, cereálii, müsli alebo šalátu rovnakým spôsobom, ako by ste používali hrozienka. Hodí sa aj ako topping na smoothie. Chutné sú aj s bravčovým mäsom, rybami či s plodmi mora. Navyše, vitamín C v goji pomôže vášmu telu vstrebať železo z mäsa. Ďalej ich možno pridať do ryže a rôznych omáčok. Na sladko má svoje využitie v koláčoch, pudingoch a zmrzline. Môžete ich požívať aj v tekutej forme ako šťavu alebo čaj.

V súčasnosti sa tiež pridávajú do rôznych výživových doplnkov.


Prečítajte si aj tento článok:

Exotické figy – plné minerálov a vhodné i na chudnutie