Goji bobuľky: šikovní pomocníci pri športe i chorobách
Zdroj: Shutterstock.com
Základné informácie o goji
Nazýva sa aj Kustovnica čínska a ide o sýtočervené plody rovnomenného ostnatého kríka, pochádzajúceho z pohoria Himalájí a Mongolska. Goji sú podobné hrozienkam a chuťovo pripomínajú niečo medzi čerešňou, brusnicou a hrozienkami. V Tibete a v Číne sa ich zdravotné účinky využívajú už stovky rokov.
30 gramov goji má nutričnú hodnotu približne 434 KJ. Maximálna odporúčaná denná dávka zodpovedá približne tejto hodnote.
Účinné látky v goji
-
vitamín C
-
železo
-
zinok
-
bielkoviny
-
komplexné sacharidy
-
antioxidanty
-
8 esenciálnych aminokyselín
Prečítajte si tiež:
Granola - trochu iné müsli, ktoré vás nasýtia a zlepšia trávenie
Zdravotné účinky goji
-
chránia oči pred chorobami spojenými s vekom, UV žiarením, voľnými radikálmi a oxidačným stresom (vďaka látke zeaxantín)
-
podporujú imunitný systém a znižujú zápal (antioxidanty, vitamíny A, C)
-
zlepšujú zdravie pokožky (betakarotén)
-
zvyšujú hladinu testosterónu a zlepšujú erekciu
-
stabilizujú hladinu cukru v krvi
-
pôsobia proti depresii, úzkosti a zlepšujú spánok
-
chránia pečeň pred poškodením (ochorenia vyvolané alkoholom i nádory)
Goji verzus chudnutie a šport
Kombinácia komplexných sacharidov a vysokého obsahu vlákniny robí z goji ideálne občerstvenie pred tréningom alebo aj počas neho. Jednoducho zdravá energia, ktorú získate len z niekoľkých súst. Goji sa často predáva v zmesi sušeného ovocia a orechov. Malé balíčky takejto sladkej pochutiny môžu byť skvelou alternatívou sladkostí. Oceníte ich, ak sa snažíte ozdraviť svoj jedálniček a schudnúť nejaké to kilo.
Portál Healthline.com udáva štúdiu, ktorá sledovala výsledky účastníkov, konzumujúcich goji 14 dní. Ľudia, ktorí pili šťavu goji berry hlásili zvýšenie energie, športového výkonu, schopnosti sústrediť sa a celkovej pohody. Okrem toho sa im zlepšilo aj trávenie, spánok, eliminoval sa stres a únava.
Zdroj: Shutterstock.com
Kedy si dať na goji pozor?
Vyhnúť sa konzumácii goji bobuliek sa odporúča pokiaľ máte problém s nízkym alebo vysokým krvným tlakom, nízkou hladinou cukru v krvi, používate riedidlá krvi. Takisto by ich nemali jesť budúce mamičky a tie dojčiace.
Goji v kuchyni
V obchodoch sa s nimi stretnete v čerstvej a sušenej podobe. Pridajte ich do jogurtu, cereálii, müsli alebo šalátu rovnakým spôsobom, ako by ste používali hrozienka. Hodí sa aj ako topping na smoothie. Chutné sú aj s bravčovým mäsom, rybami či s plodmi mora. Navyše, vitamín C v goji pomôže vášmu telu vstrebať železo z mäsa. Ďalej ich možno pridať do ryže a rôznych omáčok. Na sladko má svoje využitie v koláčoch, pudingoch a zmrzline. Môžete ich požívať aj v tekutej forme ako šťavu alebo čaj.
V súčasnosti sa tiež pridávajú do rôznych výživových doplnkov.
Prečítajte si aj tento článok: