Čo by ste nemali nájsť v rastlinnej kozmetike? Na tieto zložky pozor!

Ak už sa rozhodnete pre výber kvalitnejšej rastlinnej kozmetiky, dávajte si pozor, aby ste sa nenechali nachytať. Prinášame vám zoznam piatich zložiek, ktoré by ste tu nemali v žiadnom prípade nájsť. Majte oči na stopkách!
nechtik

Yves Rocher | Zdroj: súkr.archív

Denne si na telo nanesieme stovky chemikálií. Niektoré preniknú až do krvného obehu. Avšak pri prírodnej kozmetike vám toto nehrozí.

Osobitou kategóriou je rastlinná kozmetika. Pri nej tvoria väčšiu časť ingrediencií tie prírodného pôvodu, umelé by sa mali používať len kvôli bezpečnosti produktov. Dbá sa aj o to, aby sa kozmetika netestovala na zvieratách a jej obaly čo najviac šetrili životné prostredie (recyklované plasty, ekotuby).

A čo sa týka látok, ktorým rastlinná kozmetika vyjadrila jasné NIE, patria sem nasledovné:

1. Živočíšne zložky

Rozšírenou farbiacou zložkou živočíšneho pôvodu je karmín (červené farbivo), ktorý sa získava extrakciou vysušených tiel samičiek hmyzu. Karmín sa používa napríklad v rúžoch alebo očných tieňoch. Je označený ako alergén. Zaraďuje sa medzi tzv. éčka, jeho kód je E120. Kvalitná rastlinná kozmetika používa len farbivá prírodného pôvodu z rastlín a minerálov, ktoré neškodia vášmu zdraviu.

2. GMO plodiny

Jednou zo zásad rastlinnej kozmetiky je aj vyhýbať sa genetickej modifikácii rastlín. Uprednostňuje sa pestovanie vlastných druhov v režime ekologického poľnohospodárstva. Pri výrobe účinných kozmetických produktov je nutné poznať špecifiká každej rastliny, prirodzený životný cyklus a potreby.

Okrem toho by ste nemali v rastlinnej kozmetike nájsť výťažky z rastlín zapísaných na tzv. Červenom zozname ohrozených druhov (v súlade s pravidlami CITES - Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín).

gmo

Zdroj: Pixabay.com

3. Silikóny

V zozname zložiek ich objavíte pod názvami, končiacimi príponou -thicone, -thiconol, -siloxane alebo -silane. Na silikónoch sa nerozmnožujú baktérie ani vírusy, sú trvanlivé a stabilné pri vysokých aj nízkych teplotách. Hoci vyhladzujú pokožku i vlasy, tieto látky nie sú ľahko biologicky odbúrateľné. Kozmetické produkty sa zaobídu i bez nich a planéte sa hneď o niečo ľahšie dýcha.

4. Parabény

K najpoužívanejším patria methyl-parabén, propyl-parabén, etyl-parabén, butyl-parabén, izobutyl-parabén. Ide o konzervanty vyrobené z ropy. Ich hlavnou úlohou je predĺžiť trvanlivosť kozmetického výrobku. Ich negatívom je, že môžu vyvolávať alergie. No takisto sú záťažou aj pre životné prostredie.

Kvalitné značky rastlinnej kozmetiky používajú na konzervovanie prírodné látky ako vitamín E, éterické oleje v najvyššej možnej miere. Výrobky sú navrhované tak, aby sa konzervovalo čo najmenej. Už pri tvorbe zloženia sa prihliada na to, aby mal produkt dlhú trvácnosť.

5. Vedľajšie ropné produkty

Zaraďujeme sem napríklad minerálne oleje (paraffinum liquidum), vazelínu (petrolatum), dimethicone, microcrystaline wax, methylsilanol, ceresin. Pochádzajú z neobnoviteľných zdrojov, preto sa v ekologickej kozmetike výrazne redukuje ich používanie. Okrem toho, môžu upchávať póry, čím znemožňujú pokožke voľne dýchať. Rastlinná kozmetika dáva jednoznačne prednosť rastlinným olejom.

Prírodné alternatívy

Významný podiel rastlinných zložiek, rešpekt k prírode i k pokožke, symbiotický vztah s prírodou. Týmto heslo sa riadi aj značka rastlinnej kozmetiky Yves Rocher.

Vedeckí pracovníci Yves Rocher cestujú po piatich kontinentoch, aby skúmali tajomstvo rastlinného života a tvorili tak kozmetiku, ktorú si obľúbia ľudia i životné prostredie.

vcela

Yves Rocher | Zdroj: súkr.archív


Prečítajte si tiež:

Rastlinná kozmetika Yves Rocher oslavuje 60 rokov: pre tieto veci si ju obľúbite