Melanóm a hyperpigmentácia kože: ako sa ochrániť pomocou kozmetiky?

Mali by sme nasledovať rady odborníkov, ktoré sa nesú v zmysle pravidelných preventívnych návštev u lekárov. Niekedy pár minút u doktora môže doslova zachrániť život. Keďže počet melanómov a výskyt hyperpigmentácie každým rokom narastá, je dôležité dbať aj o prevenciu prostredníctvom ochrannej kozmetiky.

Čo sú to melanocyty a ako vzniká melanóm?

Melanocyty sú bunky nachádzajúce sa v spodnej vrstve kože. Vo svojej cytoplazme obsahujú zrná pigmentu melanínu. Tvorba kožného pigmentu - melanínu chráni jadrá buniek pred pôsobením UV žiarenia, a tým zabraňuje poškodeniu DNA a vzniku porúch pri delení buniek. Melanóm môže prerásť do okolitého tkaniva alebo sa šíriť do ďalších častí tela – metastázovať. Melanóm vzniká buď z existujúceho znamienka alebo na predtým neporušenej koži. Melanómy sú v prevažnej väčšine nádory kože. Niekedy môžu vznikať aj v iných častiach tela, napríklad v oku alebo na slizniciach tráviaceho či močovo-pohlavného traktu.

Existujú 3 základne druhy melanómu

Keďže väčšina pigmentových buniek sa nachádza v koži, najčastejším typom melanómu, je kožný melanóm.

1. Kožný melanóm

· povrchovo šíriaci sa melanóm

  • Nodulárny melanóm (NM) - vzniká väčšinou primárne na normálnej koži. Býva lokalizovaný najčastejšie na trupe, hlave, krku a predkoleniach. Je typický rýchlym rastom. Vyzerá ako hrbolček a od začiatku rastie do hĺbky.

  • Akrálny lentiginózny melanóm(ALM) - nájdeme na miestach ako sú chodidlá, dlane alebo pod nechtami. Patrí medzi najrizikovejšie.

  • Lentigo maligna melanoma (LMM) - objavuje sa najmä u starších ľudí, najmä na tvári, v priemere môže dosahovať až 10 cm a k jeho rastu do hĺbky dochádza až po mnohých rokoch.

  • Desmoplastický melanóm - zriedkavá forma malígneho melanómu, pre ktorý sú príznačné nepigmentové lézie oblastí tela vystavených slnku, najčastejšie na hlave a na krku.

2. Slizničný melanóm

Môže sa vyskytnúť v akejkoľvek sliznici tela, vrátane nosných priechodov, hrdla, pošvy, konečníka alebo úst.

3. Očný melanóm

Známy tiež ako uveálny melanóm alebo choroidálny melanóm , je vzácnou formou, ktorá sa vyskytuje v oku. Do tejto kategórie môže byť zahrnutý aj konjunktívny melanóm.

Prečo vzniká melanóm?

Takmer 90 percent prípadov výskytu melanómu je spojených s ultrafialovým (UV) lúčom - buď z prírodných zdrojov, ako je slnko, alebo z umelých zdrojov, ako sú solária.

Ako predchádzať tvorbe melanómu?

Ideálnym riešením obmedzenia tvorby melanómu je vyhýbať sa priamemu slnku, ktoré je najsilnejšie medzi 10. až 15. hodinou. Zvýšte opatrnosť najmä, keď sa nachádzate pri vode, snehu či piesku, ktoré odrážajú škodlivé lúče, čím sa zvyšuje šanca na spálenie slnkom. Teda v prípade, že ste vystavení slnečnému žiareniu, mali by ste nosiť ochranný odev, pozostávajúci z oblečenia, ktoré kryje pokožku (dlhé nohavice, dlhé rukávy, klobúky a okuliare).

Samozrejme, v lete je takmer nemožné sa pred slnkom skrývať a máloktorý jedinec by sa vydal na rozhorúčavené cesty zahalený oblečením od hlavy až po päty. Práve z tohto dôvodu zvoľte ako prevenciu aspoň okuliare, klobúk a krém na opaľovanie.


Prečítajte si tiež:

Ochrana kože na tanieri


Čo je to hyperpigmentácia kože a ako vznika?

Ide o lekársky termín, označujúci nerovnomernú pigmentáciu kože, ktorá patrí medzi bežné ochorenia. Na tvári, rukách a iných častiach tela, pravidelne vystavovaných slnku, sa často objavujú tmavé škvrny - známe ako vekové škvrny, slnečné škvrny alebo tmavé škvrny na koži.

Poznáme niekoľko druhov hyperpigmentácie

1. Vekové škvrny

  • spôsobené slnečným žiarením

2. Melasma

Objavuje sa na tvári, čele, lícach, moste nosa, na hornej pere, niekedy na iných častiach tela vystavených slnku, ako sú napríklad predlaktia. Toto ochorenie sa častejšie prejavuje u žien než u mužov. Predpokladá sa, že jej spúšťačom je UV žiarenie, ale svoj podiel na melasme majú aj hormonálne vplyvy.

Ako sa ochrániť pred tvorbou melanómu?

Odborníci z kožného oddelenia

S otázkou, ako ochrániť pokožku pomocou kozmetiky, sme sa obrátili na odborníkov z kožného oddelenia Fakultnej nemocnice v Trnave. Títo svojich pacientov odkazujú na lekárne, prípadne na estetické centrá, v ktorých odstraňujú pigmentové škvrny laserom. Tiež podotýkajú, že nemajú žiadne konkrétne produkty, ktoré by nám mohli odporučiť.

Kozmetické značky

NOTINO

Z tohto dôvodu sme oslovili najväčší beauty e-shop v Európe a to Notino.sk, ktorý má mimoriadne pestrú ponuku kozmetických produktov. Po rozhovore s operátorkou z internetového obchodu sme sa dozvedeli, že v prípade ochrany tváre pred tvorbou pigmentových škvŕn je cenovo dostupný a zákazníkmi obľúbený Eucerin SPF 30.

Z tej istej rady nám predstavili novinku Eucerin Anti-Pigment SPF 30 - taktiež denný krém proti pigmentovým škvrnám. Jeho výhodou má byť práve balenie v tube, ktoré je praktickejšie ako kelímková forma. Výrobca sľubuje zjednotenie, rozjasnenie a vitalitu pleti.

Okrem pleťových krémov sme sa dotazovali na rôzne účinné séra a dostali sme jednoznačnú odpoveď, a tou je zdokonaľujúce sérum na pigmentové škvrny od značky Clarins Mission Perfection. Hlavnou úlohou prípravku je zjednocovať tón pleti. Používa sa na tvár, krk a dekolt. Avšak cenová relácia daného produktu ani po zľave 30 percent stále netvorí čiastku, ktorá by sa stala populárnou medzi ľuďmi.

Oriflame

Ďalej sme oslovili poprednú kozmetickú spoločnosť Oriflame, konkrétne jej kozmetickú poradkyňu, Mgr. Lenku Salíniovú. Oriflame je známy tým, že nestagnuje. Neustále sleduje dianie v kozmetickom svete, vypočúva problémy svojich klientov a hľadá najvhodnejšie riešenia. Mgr. Salíniová nám ochotne predstavila niekoľko kozmetických rád a setov, venujúcich sa problematike pigmentových škvŕn.

Rozhovor s Mgr. Lenkou Salíniovou

Dajú sa pigmentové škvrny nadobro odstrániť pomocou kozmetiky?

Pokiaľ už máte na tele pigmentové škvrny, pomocou kozmetických produktov dokážete redukovať iba ich farbu. Voči tejto problematike máme zákazníkmi odskúšanú radu Optimals Even Out.

Aby ste dosiahli žiadúcich výsledkov, vyčistite pokožku čistiacim mliekom Optimals Even Out, naneste pleťový toner z tej istej rady, ktorý odstráni zvyšky nečistôt. Ďalej siahnite na rozjasňujúce sérum Optimals Even Out a na záver natrite na tvár denný krém proti pigmentovým škvrnám Optimals Even Out so SPF 20. V prípade nočnej rutiny opakujeme rovnaký postup, len zvolíme namiesto denného nočný krém.

Ženy neustále dbajú o svoj výzor a často siahajú po make-upe. Ponúkate svojim zákazníkom nejaký špeciálny druh make-upu, ktorý ich spoľahlivo ochráni pred UV žiarením?

Zodpovedne môžem povedať, že krém A-Z Hydra The ONE je skvelým riešením na na dosiahnutie krásnej a zdravo vyzerajúcej pleti, pričom hydratuje a má ochranný faktor SPF 30. Je cenovo dostupný a určený na ochranu pred slnečným žiarením, no pigmentové škvrny neprekryje.

Pre náročnejších zákazníkov ponúkame špeciálne sety z rady NovAge Bright Sublime. Ide o pokrokovú sadu pleťovej kozmetiky, zosvetľuje a zjednocuje tón pleti, redukuje pigmentové škvrny a vyhladzuje vrásky. Ide o najdrahší set z našho katalógu, po ktorej siahajú najmä vyššie vekové kategórie.

Akým prípravkom chrániť celé svoje telo pred UV žiarením a voči tvorbe pigmentových škvŕn?

Kozmetickú ochranu proti tvorbe pigmentových škvŕn a celkovo UV žiareniu máme v podobe opaľovacích krémov. Ich sezóna však ešte len príde. Zatiaľ vám viem ešte odporučiť omladzujúci krém na ruky (lakte) so SPF 25 NovAge. Ten chráni pokožku pred suchosťou a viditeľne redukuje pigmentové škvrny, jemné linky a vrásky. Posilňuje ochrannú vrstvu kože a zanecháva ju hydratovanú aj po niekoľkých umytiach.


Prečítajte si aj tento článok:

Chráňte sa pred slnkom prírodnými olejmi