Úplné vyliečenie cukrovky 2. typu? Nová štúdia prichádza s prekvapujúcimi výsledkami

Na marcovej konferencii v Liverpoole, ktorá sa zaoberala cukrovkou, predstavili britskí vedci predbežné výsledky štúdie s názvom DiRECT. Tie preukázali, že krátkodobá nízkoenergetická diéta môže pacientom s diabetom 2. typu pomôcť nielen k výraznému úbytku váhy, ale takisto k odstráneniu jej prejavov.

Viac než tretina pacientov, zapojených do výskumu, ktorá dodržiavala denný energetický príjem maximálne 850 kilokalorií vo forme nutrične vyvážených produktov (polievky alebo koktejly) počas troch až piatich mesiacov a následne sa vrátili ku konzumácii normálnych porcií jedla, sa zbavila prejavov cukrovky 2. typu už v prvom roku. Pozitívny výsledok pretrval i nasledujúci rok po ukončení programu.

Ide o prelomové zistenie britských vedcov.

Končí sa éra cukrovky 2. typu ako nevyliečiteľného ochorenia?

V prvej fáze výskumu 46 percent pacientov dosiahlo remisiu cukrovky po jednom roku od začiatku programu komplexnej zmeny životného štýlu. Posledné výsledky ukázali, že 36 percent z nich bolo bez príznakov cukrovky ešte nasledujúci rok.

"Výsledky tejto štúdie sú významným pokrokom, ktorým končí éra cukrovky druhého typu ako nevratného a progresívneho ochorenia,” vyjadril sa Roy Taylor, profesor z Univerzity v New Castlu a jeden z vedoucích studie DiRECT.

“Remisia cukrovky druhého typu môže pacientom zmeniť život. Spolu s vedcami by sme sa mali snažiť o rozšírenie výsledkov štúdie medzi ľudí trpiacich cukrovkou čo najskôr” pokračuje dr. Elizabeth Robertson, riaditeľka britskej organizácie Diabetes UK.


Prečítajte si tiež:

Unikátna liečba cukrovky 2. typu aj pre pacientov na Slovensku


Výrazné zníženie kalorického príjmu verzus zmiznutie prejavov cukrovky

Štúdie DiRECT sa zúčastnilo takmer 300 ľudí. Polovica z nich dodržiavala „tekutú diétu” na báze dennej konzumácie polievok a koktejlov s energetickou hodnotou medzi 825 a 853 kilokalóriami na deň. Pre porovnanie, títo ľudia boli predtým zvyknutí zjesť až 3000 kcal denne, pričom odporúčaný denný energetický príjem pre zdravú dospelú ženu je 2000 kcal a pre muža 2500 kcal.

Práve výrazné zníženie kalorického príjmu spolu s úbytkom váhy je podľa vedcov hlavnou príčinou zlepšenia.

Približne u polovice ľudí na tekutej strave sa dostavila remisia cukrovky 2. typu v prvom roku. Ďalší rok malo 53 zo 68 skúmaných ľudí hladinu krvného cukru stále nižšiu než hraničných 6,5.

Súvislosť zhodených kilogramov a prejavov cukrovky

Ľudia v skupine, ktorá už nevykazovala cukrovku, znížili svoju váhu v priemere o 10,4 kg. Ľudia so zhoršením prejavov cukrovky naopak stratili na váhe len 3,7 kg. Vedci ale zároveň upozornili, že neexistuje žiadny ideálny úbytok váhy. Ide o individuálne množstvo uloženého útrobného tuku, ovplyvňujúceho tvorbu inzulínu. Niektorým účastníkom štúdie napríklad stačilo schudnúť 5 kg, aby u nich došlo k remisii cukrovky. Keď ich však pribrali naspať, vrátili sa i príznaky cukrovky.

Redukcia viscerálneho tuku u diabetikov druhého typu pomocou špeciálnej nízkoenergetickej diéty zásadným spôsobom ovplyvnila kompenzáciu hladiny krvného cukru. V štúdii DiRECT sa dokázalo, že redukcia telesnej hmotnosti viedla k takým zlepšeniam, že popri diétnych opatreniach už neboli nutné ďalšie perorálne antidiabetiká. Súčasne sa stabilizovali i ostatné metabolické parametre a tiež hypertenzia.

Nádej v podobe dlhodobo udržateľnej váhy

"Zásadným prínosom bolo, že tento efekt pretrvával dlhodobo i po ukončenej intenzívnej diéty. Kľúčovým bolo dlhodobé udržanie dosiahnutej zníženej telesnej hmotnosti, reagoval na výsledky štúdie Prof. MUDr. Vladimír Teplan, obezitológ, nefrológ a odborný garant programu Cambridge Weight Plan pre Českú a Slovenskú republiku.

Na Slovensku trpelo diabetom 2. typu v roku 2017 až 321 987 pacientov, pričom tento počet sa od roku 2009 zvýšil o viac ako 15 000! Ide o veľké množstvo ľudí so zvýšenými nákladmi na liečbu tohto ochorenia. Výsledky aktuálnej štúdie by mohli viesť k lacnejšej a efektívnejšej ceste pri riešení tohto zdravotnéhom problému.


Prečítajte si aj tento článok:

Cukrovka 2.typu sa dá liečiť