Mozno nejak oxiduje alebo nieco? Nemyslim, ze by sa pokazil bakterialne... ak tam nevyrastu bakterie do par tyzdnov, tak tam nevyrastu uz vobec. Ale v tom clanku bolo, ze vydrzi v ladnicke max. rok. Co ma zaujalo, ja tam mam javorovy sirup uz snad druhy rok jeden otvoreny, a nepouzil som ho, tak teraz neviem, co by mu mohlo byt.
Napriklad u cukru sa nespomina trvanlivost nikde, tak preco to spomenuli u javoroveho sirupu? Je dost drahy, tak nechcem to vyliat, ja som sa neponahlal spotrebovat to rovnako ako med. A med vydrzi neobmedzene. Myslel som, ze aj javorovy sirup.
Len mi povedz, preco to v clanku napisali, ze vydrzi pol roka az rok. Kvoli comu? Mozno len chutovo zacne byt horsi?
Javorový sirup - americká alternatíva cukru
Zdroj: Shutterstock.com
Základné informácie o javorovom sirupe
Kedysi pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky spracovávali šťavu z javorových stromov do granulovaného cukru, ktorý sa ľahšie sťahoval aj premiestňoval. Skladovali ho v nádobách vyrobených z brezovej kôry, nazývaných ,,mokuks". Dnes sa miazga zbiera od februára do apríla pomocou systému rúrok s vákuovou pumpou.
40 litrov postačí na výrobu 1 litra javorového sirupu.
Pre najlepšiu kvalitu javorového sirupu sa musí variť v rovnaký deň ako je zozbieraná. Keď už sa zmení na javorový sirup, nasleduje filtrácia ešte za tepla, aby sa odstránil všetok zrnkovitý materiál. Pred balením do fliaš a iných nádob ho výrobcovia sterilizujú prostredníctvom zahriatia na 82 stupňov Celzia.
Jeho hlavným producentom je Kanada - z provincie Quebec pochádza približne 70 percent.
V obchodoch sa môžete stretnúť s tromi druhmi - zlatistým až jantárovým, s jemnou chuťou, sladkou arómou, tzv. A stupňom (býva označený aj číslom 1), ďalej tmavým, so silnou intenzívnou chuťou, tzv. B stupňom (býva označený aj číslom 2) a nakoniec veľmi tmavým, s plnou, výraznou chuťou karamelizovaného sirupu, ktorý sa používa najmä ako potravinárská prísada, tzv. C stupňom (býva označený aj číslom 3).
Ak by sme chuť javorového sirupu mali charakterizovať celkovo, dala by sa prirovnať ku kombinácii medu a orechov. Ideálne je vybrať si sirup v bio kvalite. Ten je síce o niečo drahší, ale aspoň sa vyhnete nežiaducim zložkám ako sú cukor, kukuričný sirup alebo aromatické prísady.
Otvorený javorový sirup by vám mal vydržať pri skladovaní v chlade **polroka až rok. **
Prečítajte si tiež:
Cukor verzus zdravšie alternatívy sladidiel
Podiel antioxidantov verzus vysoký obsah cukru
Podľa portálu Healthline.com je javorový sirup dobrým zdrojom antioxidantov. Istá štúdia v ňom objavila až 24 rôznych antioxidantov. Tento obsah je však stále nízky v porovnaní s veľkým množstvom cukru. Čiže, ak potrebujete schudnúť alebo udržať svoj príjem sladkých potravín pod kontrolou, nepreháňajte to ani s javorovým sirupom.
Nahradenie všetkého rafinovaného cukru v priemernej strave alternatívnymi sladidlami zvýši celkový príjem antioxidantov rovnako ako konzumácia jednej porcie orechov alebo bobúľ.
Z ostatných prospešných látok tu nájdeme vitamíny skupiny B, minerály ako vápnik, železo, zinok či mangán. Portál Healthline.com ďalej priniesol informáciu, že účinné látky v javorovom sirupe eliminujú rast rakovinových buniek a môžu spomaliť uvoľnovanie sacharidov v tráviacom trakte. Okrem toho má toto sladidlo aj protizápalové účinky.
Zdroj: Shutterstock.com
Účinky javorového sirupu na zdravie
-
podporuje tvorbu bielych krviniek
-
chráni telo pred voľnými radikálmi
-
udržuje zdravé srdce
-
prevencia pred aterosklerózou
-
pomáha pri správnom vývoji kostí a chrupaviek u detí
-
protizápalové účinky
-
protirakovinové účinky
-
optimalizuje hladinu cukru v krvi
-
podporuje trávenie
-
vhodný aj pre niektorých cukrovkárov
Použitie javorového sirupu v kuchyni
Osladiť si ním môžete palacinky, lievance, wafle, pridať ho pri pečení do cesta koláčov alebo aj ako sladidlo do nápojov (čaje, miešané drinky). Ak uprednostňujete raňajky nasladko, pridajte pár kvapiek javorového sirupu do ovsenej kaše, vločiek alebo müsli.
No nezabúdajte, akékoľvek alternatívne sladidlo sa vám započítava do denného príjmu cukru!
Prečítajte si aj tento článok:
nestane sa mu nic podla mna. cukor dokonale zakonzervuje, takze ak nesplesnel, nemalo by mu byt nic. ochutnaj.
Co sa stane s javorovym sirupom, ked je skladovany v ladnicke, viac ako pol roka/rok? Akym sposobom sa pokazi?