Niekoľko faktov o migréne, ktoré sa oplatí vedieť

Migrénu si mnohí zamieňame s bežnou bolesťou hlavy. Avšak na rozdiel od nej sa toto ochorenie spája s ďalšími príznakmi, ktoré by ste mali rozpoznať. Pozrite sa, kedy spozornieť.

Migréna v číslach

  • Migréna je treťou najrozšírenejšou chorobou na svete.

  • Migréna je najbežnejšia vo veku 25 až 55 rokov.

  • Z jednej miliardy ľudí na Zemi, ktorí majú migrénu, sú tri štvrtiny ženy.

  • Migrénou trpí asi 10 percent detí, u nich sa však často vyvíja náhle a je kratšia ako u dospelých.

  • Asi 90% pacientov trpiacich migrénou má rodinnú anamnézu tejto choroby.


Prečítajte si o migréne viac


Spúšťačom migrény býva aj určitý druh jedla

Vedci sa už dlhšie obdobie snažia nájsť spojitosť medzi zložením potravín a nástupom migrén, no zatiaľ sa ich vina úplne jasne nedokázala. Zhodujú sa iba v tom, že migrénu môže mať na svedomí látka tyramín. Tá sa vyskytuje v potravinách ako sú syry, čokoláda, orechy aj alkohol. Práve tie dáva do súvisu s migrenóznymi záchvatmi aj množstvo pacientov, ktorí si vedú denník o tomto ochorení.

Potravinové spúšťače je preto potrebné vo svojom jedálničku obmedziť, aby sa aspoň sčasti predišlo chronickým bolestiam hlavy.

Migréna môže trvať aj 3 dni

Ataky pulzujúcej bolesti hlavy (prevažne na jednej strane) strednej alebo ťažkej intenzity vás môžu ochromiť v čase od štyroch až do sedemdesiatich dvoch hodín. Niektoré fázy sa môžu predlžovať, iné skracovať, ku ďalším ani nemusí dôjsť. Priebeh je veľmi individuálny a u každého odlišný.


Prečítajte si rozhovor o migréne s odborníkom


Migréna nie je len bolesť hlavy

Toto ochorenie sprevádza aj nauzea, pocit na zvracanie či samotné zvracanie, precitlivelosť na svetlo alebo zvuk. Predzvesťou býva takzvaná migrenózna aura, prejavujúca sa iskrením, zábleskami, výpadkami zorného poľa.

Pri migréne hrozí riziko duševných ochorení

Riziká depresie, úzkosti, bipolárnej poruchy a panickej poruchy sú u pacientov s migrénou vyššie. Dôvodom je znížená produkcia mozgového chemického hormónu serotonín. Tá sa podieľa na migréne aj depresii. Preto sa niekedy pri migréne predpisujú aj tricyklické antidepresíva, určené na zvýšenie hladín serotonínu.

S migrénou chodťe za odborníkmi

Pri chronických bolestiach hlavy, sprevádzaných ďalšími príznakmi, treba vyhľadať neurológa na presnú diagnostiku a zahájenie terapie. Medzi možnosti liečby v súčasnosti patrí napríklad triptánová liečba, ktorá je asi najefektívnejšia. Pri stanovení diagnózy sa využíva dotazník, zisťujúci frekvenciu a intenzitu záchvatov bolesti hlavy, trvanie migrény, prítomnosť aury a iných príznakov. Takisto je najprv potrebné vylúčiť iné neurologické ochorenia pomocou vyšetrení ako počítačová tomografia (CT) či magnetická rezonancia (MRI).

Zodpovedať dôležité otázky migrenikom na celom Slovensku pomáha aj pacientska organizácia Migréna je choroba. Nájdete ju na webe www.migrenajechoroba.sk.


Prečítajte si o odbornej pomoci pri migréne viac

Katari12

ja mam migreny z klimatizacie v praci.. vzdy ked pridem domov z knaclu ma strasne boli hlava z klimy, povedala som to sefovi, tak sme vyberali ventilator www.electronic-star.sk na strop a ked pride, nainstaluje ho a uvidime ci sa to zlepsi.. neni to sranda ta klima no, teda aspon pre mna