Ozaj, vie niekto, co sa stalo s Dr. Oetker granolou? Este roky rokuce dozadu som to kupoval obcas, chutilo mi to s jogurtom najviac so vsetkych druhov. Potom proste bum, a zmizla z nasho trhu. Bolo to tak cca v roku 2009/2010.
Granola - trochu iné müsli, ktoré vás nasýtia a zlepšia trávenie
Zdroj: Shutterstock.com
Z čoho sa skladá granola?
Granola je podobná müsli, ideálna zdravá alternatíva sladkých raňajok i niečoho sladkého "pod zub". Môžete si ju kúpiť už hotovú v obchode alebo si ju pripraviť sami doma. Suroviny prispôsobte svojej chuti alebo preferovaným potravinám. Okrem základných ingrediencií ako sú ovsené vločky, orechy (vlašské, lieskové, kešu, mandle), med, semienka (ľanové, slnečnicové, tekvicové, chia) či hrozienka, môžete pridať napríklad aj javorový sirup, agáve, strúhaný kokos, škoricu, kakao, kúsky horkej čokolády alebo i sušené ovocie. Výber je už len na vás.
Rozdiel medzi granolou a müsli je v tom, že müsli sa tepelne neupravuje, všetky suroviny sa len zmiešajú. Granola podstupuje tepelnú úpravu - pečie sa v rúre, pridáva sa olej, maslo a sladidlo.
Prečítajte si tiež:
Müsli na raňajky - ktoré áno a ktoré nie?
Účinné látky v granole
V granole môžete nájsť zložky ako sacharidy, vlákninu, bielkoviny, tuk. Z minerálov vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, či selén. Z vitamínov A, B, C, E, K, betakarotén, kyselina listovú, kyselinu pantoténovú. Okrem toho i veľmi prospešné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Účinky granole na zdravie
-
postupné uvoľnovanie energie do krvi
-
vysoký podiel vlákniny - zasýtenie na dlhšiu dobu
-
zlepšenie trávenia - pravidelné vyprázdňovanie, prečisťovanie hrubého čreva
-
podpora tvorby kostného tkaniva, prevencia proti vzniku osteoporózy
-
prevencia proti nádche alebo chrípke
-
upokojenie nervového systému
-
podpora funkcie mozgu a pozornosti
Zdroj: Shutterstock.com
Recept na domácu granolu
Ingrediencie:
-
100 g ovsených vločiek
-
50 g vlašských alebo lieskových orechov,
-
PL medu
-
1 PL slnečnicových semienok
-
1 PL ľanových semienok
-
2 PL mandľových plátkov
-
1 PL sušených hrozienok, sliviek alebo brusníc
-
1 PL strúhaného kokosu
-
2 dl mlieka
-
1 PL arašidového masla
-
na osladenie javorový sirup
Postup:
V miske zmiešajte ovsené vločky, orechy, mandľové plátky, semienka, sušené ovocie, arašidové maslo a kokos. V malej miske zohrejte mlieko s medom tak, aby sa roztopil med. Potom lyžicou mierne pokvapkajte zmes granoly. Oslaďte javorovým sirupom. Vylejte na plech a pečte na 160 - 180 stupňov približne polhodinu. Zmes počas pečenia niekoľkokrát vyberte z rúry a premiešavajte, aby sa opiekli všetky časti rovnomerne.
Ak náhodou nezjete celú porciu granoly naraz, vydrží vám približne ďalšie dva týždne. Treba ju však dať do uzavierateľnej nádoby a nechať v chlade.
Prečítajte si aj tento článok:
Tiež si robím domácu. Ale niekedy pre zmenu kúpim i túto bezlepkovú: www.letakytentotyzden.sk :-)