Šošovicovo - hubové burgery
Zdroj: Shutterstock.com
Šošovica je cenným zdrojom rastlinných bielkovín, vitamínov skupiny B, minerálov ako vápnik, železo či selén a takisto ju viete aj veľmi rýchlo pripraviť. V huboch rovnako nájdete bielkoviny, z vitamínov skupiny B napríklad dôležitú kyselinu listovú a z minerálov horčík, fosfor, zinok. Dokopy sú tieto dve ingrediencie skvelou náhradou živočíšnych produktov.
Ingrediencie (12 ks):
-
1 šálka sušenej šošovice alebo 5 šálok varenej šošovice
-
5-6 šálok vody
-
1 lyžička sušenej petržlenovej vňate
-
1/3 lyžičky korenia
-
3 strúčiky cesnaku
-
1/2 šálky najemno nasekanej cibule
-
3/4 šálky najemno nasekaných vlašských orechov
-
2 šálky jemnej strúhanky
-
1/2 šálky ľanových semiačok
-
3 šálky pokrájaných šampiňónov
-
trošku nasekanej kapusty, špenátu alebo inej listovej zeleniny
-
2 lyžice kokosového alebo olivového oleja
-
3 lyžice balzamikového octu
-
2 lyžice dijonskej horčice
-
2 lyžice droždia
-
1 lyžička morskej soli
-
1/2 lyžičky mletej papriky
Zdroj: Shutterstock.com
Postup:
Do menšieho hrnca dáme šošovicu, vodu, petržlen, 1 strúčik cesnaku, cibuľu a privedieme k varu. Znížime plameň, hrniec sčasti prikryjeme a varíme 35 až 45 minút, pokiaľ sa voda nevyvarí a šošovica nezmäkne.
Zatiaľ čo sa šošovica varí, zmiešame v mise orechy, strúhanku a ľanové semiačka. Pridáme i droždie, soľ, korenie, papriku a dobre premiesime.
Zbytok cibule, cesnaku, húb a zeleniny osmažíme na oleji (8 až 10 minút) a potom odstavíme zo sporáku. Do mäkkej šošovice pridáme ocot, horčicu a vareškou ju rozmačkáme na hustú kašu.
Vo veľkej mise dôkladne premiešame šošovicu, osmaženú zeleninu a suchú zmes so strúhankou. Necháme vychladiť v chladničke aspoň 15 až 30 minút.
Rukami vytvoríme karbonátky požadovanej veľkosti (priemer 10 cm) a položíme ich na papier na pečenie. Zľahka ich osmažíme na vymastenej panvici, prípadne opečieme alebo grilujeme, pokiaľ nebudú zlatisté, asi 3 až 5 minút z každej strany.
Podávame v celozrnných žemliach, napríklad zo špaldovej alebo pohánkovej múky, ktoré si takisto môžeme skúsiť pripraviť aj sami doma.
Vyskúšajte tiež: