Šošovicovo - hubové burgery

Myslíte si, že klasický šťavnatý hovädzí burger sa vo svete vegetariánov a vegánov nedá nahradiť? Známy ultrabežec Scott Jurek vás presvedčí o opaku. Vyskúšajte túto chutnú a zdravú alternatívu plnú živín.

Šošovica je cenným zdrojom rastlinných bielkovín, vitamínov skupiny B, minerálov ako vápnik, železo či selén a takisto ju viete aj veľmi rýchlo pripraviť. V huboch rovnako nájdete bielkoviny, z vitamínov skupiny B napríklad dôležitú kyselinu listovú a z minerálov horčík, fosfor, zinok. Dokopy sú tieto dve ingrediencie skvelou náhradou živočíšnych produktov.

Ingrediencie (12 ks):

  • 1 šálka sušenej šošovice alebo 5 šálok varenej šošovice

  • 5-6 šálok vody

  • 1 lyžička sušenej petržlenovej vňate

  • 1/3 lyžičky korenia

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1/2 šálky najemno nasekanej cibule

  • 3/4 šálky najemno nasekaných vlašských orechov

  • 2 šálky jemnej strúhanky

  • 1/2 šálky ľanových semiačok

  • 3 šálky pokrájaných šampiňónov

  • trošku nasekanej kapusty, špenátu alebo inej listovej zeleniny

  • 2 lyžice kokosového alebo olivového oleja

  • 3 lyžice balzamikového octu

  • 2 lyžice dijonskej horčice

  • 2 lyžice droždia

  • 1 lyžička morskej soli

  • 1/2 lyžičky mletej papriky

Postup:

Do menšieho hrnca dáme šošovicu, vodu, petržlen, 1 strúčik cesnaku, cibuľu a privedieme k varu. Znížime plameň, hrniec sčasti prikryjeme a varíme 35 až 45 minút, pokiaľ sa voda nevyvarí a šošovica nezmäkne.

Zatiaľ čo sa šošovica varí, zmiešame v mise orechy, strúhanku a ľanové semiačka. Pridáme i droždie, soľ, korenie, papriku a dobre premiesime.

Zbytok cibule, cesnaku, húb a zeleniny osmažíme na oleji (8 až 10 minút) a potom odstavíme zo sporáku. Do mäkkej šošovice pridáme ocot, horčicu a vareškou ju rozmačkáme na hustú kašu.

Vo veľkej mise dôkladne premiešame šošovicu, osmaženú zeleninu a suchú zmes so strúhankou. Necháme vychladiť v chladničke aspoň 15 až 30 minút.

Rukami vytvoríme karbonátky požadovanej veľkosti (priemer 10 cm) a položíme ich na papier na pečenie. Zľahka ich osmažíme na vymastenej panvici, prípadne opečieme alebo grilujeme, pokiaľ nebudú zlatisté, asi 3 až 5 minút z každej strany.

Podávame v celozrnných žemliach, napríklad zo špaldovej alebo pohánkovej múky, ktoré si takisto môžeme skúsiť pripraviť aj sami doma.


Vyskúšajte tiež:

Veggie burger