Ryžové chlebíčky - áno alebo nie?

Jednou zo skrytých hrozieb jedálnička sú takzvané ryžové chlebíčky. Na obaloch týchto ryžových chlebíčkoch vždy vidíme spokojných a štíhlych ľudí, tak prečo by sme ich potom nemohli konzumovať?

Opak je však pravdou. Ryžové chlebíčky sa síce v jedálničku môžu objaviť, ale nemali by sme ich jesť pravidelne. Obsahujú vysoké množstvo kalórií a tiež majú veľa cukru. Ryžové chlebíčky majú aj príbuzné varianty ako sú pšeničné či kukuričné chlebíčky.

Pozor na množstvo ryžových chlebíčkov!

Je dôležité, aby ste si pri otvorení balenia ryžových chlebíčkov dokázali včas povedať dosť, pretože len tak sa môžete vyhnúť zbytočnému navýšeniu celkového energetického príjmu.

Pokiaľ si doprajete dva až tri chlebíčky, tak to vášmu redukčnému režimu neublíži. Okrem toho, že ryžové chlebíčky vás aspoň trochu zasýtia, sú veľmi výdatným zdrojom energie. Neobsahujú inak takmer žiadne výživné látky, ktorými by ste obohatili svoje zdravie.

Často sa na obaloch vyskytujú údaje o tom, že sú celozrnné - to vás môže pomýliť ohľadom vlákniny. Vláknina sa v týchto chlebíčkoch skutočne vyskytuje, ale v zanedbateľnom množstve a s celozrnným pečivom nemá nič spoločného. Pokiaľ teda chcete svoj jedálniček obohatiť o vlákninu, ryžovým chlebíčkom sa radšej vyhnite, pretože by ste ich museli zjesť naozaj veľké množstvo.


Prečítajte si tiež:

Proteín - áno alebo nie?


Ryžové chlebíčky sú skvelé pred športom

Ryžové chlebíčky môžu pomôcť ako občasný zdroj rýchlej energie pred športom alebo tréningom. Sú totiž veľmi dobre stráviteľné a nebudete mať po nich pocit plného žaludku. Za perfektnú stráviteľnosť vďačíme technologickému postupu výroby týchto chlebíčkov. Ide o takzvané pufovanie.

Pufovaním sa ryžové zrná pri vysokej teplote a tlaku nafúknu, čo stojí za ich chrumkavosťou, ktorá nás tiež toľko láka.

Aké ryžové chlebíčky sú ideálne?

Ryžové chlebíčky môžu byť skvelou voľbou v optimálnom množstve na desiatu. Nikdy by sme ich nemali jesť samotné. Pridaním akejkoľvek bielkovinovej potraviny znížite glykemický index pokrmu. To vám zaistí pocit nasýtenosti omnoho dlhšie.

Ak sa teda nechcete ryžových chlebíčkov vzdať, spravte si doma už hotové sendviče:

Chlebíčky potrite tvarohovou nátierkou s vysokým obsahom bielkovín, skvele poslúži i obyčajný tvaroh dochutený bylinkami. Prípadne pridajte i kúsok šunky a zdravá desiata je na svete. Pokúste sa však udržať si optimálne množstvo (30-40 g) ryžových chlebíčkov. Ochutené ryžové chlebíčky radšej vynechajte.

NIE ochuteným ryžovým chlebíčkom!

Najväčším zabijakom štíhlej línie sú ochutené ryžové chlebíčky, ktoré môžu ľudia nesprávne pokladať za zdravú variantu dezertu. Tieto chlebíčky okrem sacharidov často obsahujú i vysoké percento tuku, ktorý ešte viac vyzdvihne ich energetickú hodnotu. Na polomáčané, čokoládové či vanilkové ryžové chlebíčky zabudnite. Z hľadiska výživových hodnôt sa môžu rovnať iným nezdravým sušienkam a zákuskom.

Až budete nabudúce kupovať ryžové chlebíčky, zamerajte sa nielen na energetickú hodnotu a cenu, ale tiež na výživové údaje, ktoré nájdete na každom obalu. Mali by obsahovať čo najmenšie percento tuku, soli a čo najviac bielkovín, vlákniny. Ako spestrenie jedálnička sú určite vhodné. No pri redukčnom režime nimi nenahradzujete hlavné jedlá!


Prečítajte si aj tento článok:

Proteín - áno alebo nie?