Prečistite si pečeň: stavte na tieto formy Pestreca mariánskeho

Máte pocit, že potrebujete prečistiť organizmus ešte od sviatkov? Užívate množstvo liekov, ktoré zaťažujú váš organizmus? Alebo ste to v uplynulom obodbí preháňali s mastným jedlom a alkoholom? Ostropestrec je na pečeň a jej očistu ako stvorený.

Detoxikačná bylinka Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky (Silybum marianum), je rastlina z čeľade astrovité (Asteraceae). Rastie do výšky asi 150 cm. Má tmavozelené lesklé listy s vrúbkami. Na ich krajoch sa nachádzajú ostne. Kvitne od júna do augusta červenkasto-ružovým kvetom.

Kvety, listy a semená sa zbierajú pre liečivé účely. Rastlina obsahuje zložku silymarín. Práve ten sa využíva pri liečení pečene. Je to jedna z najúčinnejších látok na jej ochranu.

Ostropestrec obsahuje flavonoidy, a teda pomáha udržiavať správnu hladinu sacharidov, takisto podporuje detoxikáciu organizmu pomocou pečene a zvyšuje jeho odolnosť voči vonkajším vplyvom.

Pestrec sa dá zakúpiť v rôznych formách:

Čaj z Pestreca mariánskeho

1 kávová lyžička (2,5 g) podrvených plodov sa zaleje ¼ l vriacej vody, nechá sa 10–15 minút vylúhovať a potom sa scedí. Čaj sa pije 2-3 krát denne pol hodiny pred jedlom. Ustanovená odporúčaná denná dávka sa nesmie presiahnuť.

Olej z Pestreca mariánskeho

Pestrec obsahuje esenciálne nenasýtené mastné kyseliny - linolová a olejová, vitamín E, vitamín A, D a iné. Odporúčané dávkovanie: 1 čajová lyžička 2-krát za deň – dávkovanie sa môže líšiť v závislosti od zakúpeného konkrétneho produktu.

Tablety z Pestreca mariánskeho

Na trhu existuje viacero druhov tabliet. Treba sa vždy poradiť s lekárnikom ohľadom dávkovania. Prípadne si prečítať príbalový leták. Pri väčších zdravotných problémoch je možné počiatočnú dávku zvýšiť na prvých 14 dní. Potom sa odporúča udržiavať normálnu bežnú dennú dávku.


Prečítajte si o tejto liečivej bylinke viac:

Pestrec rieši nadváhu, migrénu, či cirhózu