Kaleráb pre zdravie ciev i pokožky

Kaleráb je výnimočná zelenina - sladká a veľmi chutná, či už v surom stave alebo tepelne upravená. Do jedálnička by sme ju mali zaradiť častejšie, pretože z nutričného hľadiska je to doslova poklad.

Vitamíny, minerály a užitočné látky v kalerábe

Vitamín C v kalerábe zabezpečuje optimálnu dennú dávku a posilňuje imunitný systém.

Kaleráb s hmotnosťou 120 g pokryje dennú spotrebu tohto vitamínu. Najviac ho obsahujú práve mladé listy.

Má vysoký obsah vitamínov skupiny B, napríklad vitamínu B6 a najmä kyseliny pantoténovej, dôležitých pre pigmentáciu vlasov. Okrem toho sa v ňom tiež nachádza vitamín E, dôležitý pre zdravie pokožky i vlasov.

Ďalej obsahuje množstvo draslíka, horčíka, vápnika, fosforu, mangánu a draslíka. Pomerne dosť selénu a síry. Zároveň má nízku energetickú hodnotu, preto slúži ako skvelý doplnok pre redukčný program.

Vďaka obsahu vlákniny reguluje stolicu, preto sa odporúča ľuďom trpiacim zápchou.

Účinky kalerábu na zdravie.

• Podporuje bunkový metabolizmus.

Zabezpečuje energiu, vitalitu a posilňuje imunitný systém.

• Zlepšuje koncentráciu.

• Pôsobí preventívne proti stresu.

• Stimuluje okysličenie organizmu a posilňuje srdce.

Znižuje cholesterol a čistí cievy.

• Odvodňuje a podporuje činnosť žlče .

• Zlepšuje trávenie.

• Podporuje krvotvorbu.

Prevencia rakoviny pŕs, prostaty a hrubého čreva.

• Liečba nepravidelnej a bolestivej menštruácie.

Reguluje hormonálny systém u žien i mužov.

• Spevňuje pokožku i vlasy.

Ako jesť kaleráb?

Kaleráb sa zvykne jesť najmä surový v šalátoch, či ako doplnok ku zeleninovým raňajkám, vajíčkam, pečivu. Táto zelenina sa tiež dá uvariť alebo dusiť. Veľmi chutná je aj kalerábová polievka, nátierka, kaleráb na masle so syrom alebo zapečený. Zdravých možností je neúrekom.


Prečítajte si aj o tejto zdravej zelenine:

Zeleninová kráľovná cvikla: nájdete v nej nekonečné množstvo vitamínov