Bezlepkový cheesecake
Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
Cesto
-
80 g práškového cukru
-
60 g čerstvého masla
-
95 g ryžovej múky
-
1/2 lyžičky smotany
-
1/2 lyžičky bezlepkového prášku do pečiva
-
1 štipka soli
-
1/2 lyžičky mletej škorice
-
1/2 lyžice práškoveho cukrom
Plnka
-
725 g plnotučného syru
-
200 g práškového cukru
-
1 štipka soli
-
25 g kukuričnej múky
-
2 balenia vanilkového cukru
-
1 lyžička mletej škorice
-
1/2 citrónová kôra
-
2 lyžičky šťavy z citróna
-
3 stredne veľké vajcia
-
1 žĺtok
-
160 ml kyslej smotanoy
Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
Postup
Predhrejeme rúru na 200 °C a pripravíme si a vymastíme 20 až 25 cm tortovú formu.
Zmiešame spolu smotanu s cukrom a postupne pridáme ryžovú múku, maslo, smotanu, kypriaci prášok ,soľ a škoricu. Všetko dobre premiešame a vytvoríme z toho hladké cesto. Zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na polhodinu, kým nevychladne.
Cesto vyvaľkáme do zhruba 20 cm (8 palcov). Uložíme na dno časti formy a odstrihneme okraje nožom. Pečieme 10-12 minút, potom necháme vychladnúť na mriežke. Do plnotučného syra postupne pridávame cukor, kukuričnú múku a soľ. Potom vanilku, škoricu, citrónovú kôru, šťavu, vajcia a žĺtok. Nakoniec vylejeme kyslú smotanu, všetko spolu jemne zľahka zmiešame a pridáme na vopred upečené cesto v tortovej forme. Pečieme 20 minút na 200 °C. Potom znížime teplotu na 110 ° C a pečieme ešte ďalších 25 minút.
Nakoniec rúru vypneme a necháme cheesecake 2 hodiny vychladnúť pri pootvorených dvierkach. Po uplynutí času koláč voľne pokryte fóliou a nechajte v chladničke ďalších 8 hodín alebo cez noc. Na druhý deň môžete tortovú formu jemne uvoľniť a servírovať.
Vyskúšajte aj túto pochúťku: