Bezlepkový cheesecake

Dali by ste si chutný cheesecake, no ste alergickí na lepok? Nebojte sa, aj pre vás máme skvelé riešenie. Vyskúšajte recept od slovenského šéfkuchára.

Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Cesto

  • 80 g práškového cukru

  • 60 g čerstvého masla

  • 95 g ryžovej múky

  • 1/2 lyžičky smotany

  • 1/2 lyžičky bezlepkového prášku do pečiva

  • 1 štipka soli

  • 1/2 lyžičky mletej škorice

  • 1/2 lyžice práškoveho cukrom

Plnka

  • 725 g plnotučného syru

  • 200 g práškového cukru

  • 1 štipka soli

  • 25 g kukuričnej múky

  • 2 balenia vanilkového cukru

  • 1 lyžička mletej škorice

  • 1/2 citrónová kôra

  • 2 lyžičky šťavy z citróna

  • 3 stredne veľké vajcia

  • 1 žĺtok

  • 160 ml kyslej smotanoy

Peter Varga

Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup

Predhrejeme rúru na 200 °C a pripravíme si a vymastíme 20 až 25 cm tortovú formu.

Zmiešame spolu smotanu s cukrom a postupne pridáme ryžovú múku, maslo, smotanu, kypriaci prášok ,soľ a škoricu. Všetko dobre premiešame a vytvoríme z toho hladké cesto. Zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na polhodinu, kým nevychladne.

Cesto vyvaľkáme do zhruba 20 cm (8 palcov). Uložíme na dno časti formy a odstrihneme okraje nožom. Pečieme 10-12 minút, potom necháme vychladnúť na mriežke. Do plnotučného syra postupne pridávame cukor, kukuričnú múku a soľ. Potom vanilku, škoricu, citrónovú kôru, šťavu, vajcia a žĺtok. Nakoniec vylejeme kyslú smotanu, všetko spolu jemne zľahka zmiešame a pridáme na vopred upečené cesto v tortovej forme. Pečieme 20 minút na 200 °C. Potom znížime teplotu na 110 ° C a pečieme ešte ďalších 25 minút.

Nakoniec rúru vypneme a necháme cheesecake 2 hodiny vychladnúť pri pootvorených dvierkach. Po uplynutí času koláč voľne pokryte fóliou a nechajte v chladničke ďalších 8 hodín alebo cez noc. Na druhý deň môžete tortovú formu jemne uvoľniť a servírovať.


Vyskúšajte aj túto pochúťku:

Írsky Baileys cheesecake