Mate tam chybu. Ryb je primnoho, maximalne povolene mnozstvo je 27,8g, nie 28.
Flexitariánstvo: spôsob stravovania, ktorý môže zachrániť planétu
Zdroj: Shutterstock.com
Mnohí ľudia si zvykli, že majú denne na stole mäso, vajcia, mliečne výrobky. A práve to je "kameňom úrazu" pre našu planétu... Preto sa zišla skupina 37 vedcov z celého sveta ako súčasť komisie EAT-Lancet. Ide o odborníkov z odboru poľnohospodárstva a výživu. Po dvoch rokoch zverejnili svoje riešenie. Má ním byť práve flexitariánska strava.
Aká je flexitariánska strava?
Tento typ stravovania zahŕňa menšie množstvo mäsa a ostatných živočíšnych výrobkov. Snaží sa ich vo väčšine prípadov nahrádzať strukovinami či orechami. Proteíny, železo či vápnik môžeme rovnako nájsť aj v rastlinnej strave.
Ovocie a zelenina by mali tvoriť polovicu vašich jedál. Mäso a živočíšne výrobky sa odporúčajú jesť len občas, prípadne častejšie maličké porcie.
Ukážkový jedálniček flexitariánskej stravy na deň:
Orechy - 50 g denne.
Fazuľa , cícer , šošovica a ostatné strukoviny - 75 g denne.
Ryby - 28 g denne.
Vajcia - 13 g denne.
Mäso - 14 g červeného mäsa a 29 g kuracieho mäsa denne.
Sacharidy - 232 g celozrnného pečiva a ryže, 50 g škrobovej zeleniny denne.
Mlieko - 1 pohár denne.
Zelenina - 300 g
Ovocie - 200 g
Jedálniček tiež zahŕňa malé množstvo cukru a zdravého oleja.
Zdroj: Shutterstock.com
Potrebné zmeny stravovania
Podľa vedcov, pre dostatok potravinových zdrojov aj do budúcna, je potrebné, aby jednotlivé kontinenty obmedzili konzumáciu:
-
červeného mäsa (Európa a Amerika)
-
rýb (Ázia)
-
škrobovej zeleniny (Afrika)
Výskumníci sa takisto zamýšľajú nad zavedením daní z červeného mäsa a zmenou spôsobu poľnohospodárstva, ktoré by mohli byť nápomocné pri škodlivých emisiách skleníkových plynov, zachovaní pôdy i vody a predísť vyhynutiu niektorých druhov zvierat.
Pre zaujímavosť, hospodárske zvieratá predstavujú celosvetovo 14,5 až 18 percent emisií skleníkových plynov, spôsobených ľudskou činnosťou.
Očakáva sa, že populácia na planéte Zem dosiahne okolo roku 2050 približne 10 miliárd. Hoci sa toto číslo pravdepodobne zníži civilizačnými chorobami a ochoreniami spojenými s nezdravým stravovaním, je potrebné už vopred myslieť na potravinové možnosti pre také vysoké číslo ľudí.