ako je najlepšie pripravovat ryby? Na panvičke, alebo n aplechu a šup do truby? Musi na to byt aj nejaky origoš plech, panvica?Vie mi nejaky profikuchar poradit ako na to?
6 druhov rýb, ktoré možno nepoznáte, no vaše zdravie by ich ocenilo
Zdroj: Shutterstock.com
Vzácne látky v rybách
Mastným kyselinám, obsiahnutým v rybách sa hovorí EPA a DHA. Sú označované ako omega-3-mastné kyseliny. Tieto sú dôležité pre ľudské zdravie, pretože si ich telo nedokáže samo vytvoriť, a preto sa musia prijať v strave.
Tieto kyseliny sa nachádzajú napríklad aj v orechoch. Väčšie množstvo sa vyskytuje v rybách ako je losos, tuniak, sardinky a makrely. Odborníci na výživu odporúčajú pravidelnú konzumáciu rýb, pretože ich mäso je z nutričného hľadiska pre vás to najlepšie. Sú plné bielkovín, obsahujú mononenasýtené tuky, rybí olej, tiež kyselinu eikosapentaneovú (EPA), znižujúcu hladinu „zlého“ cholesterolu a chrániacu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Okrem mastných kyselín v rybách nájdeme vitamíny B12 a B6, primerané množstvo jódu, fluóru, draslíka, sodíka, horčíka a niacínu.
6 menej známych druhov rýb, skvelých pre vaše zdravie
Sleď obyčajný
Podobne ako losos, i sleď je vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín a bielkovín. Tento druh rýb je bohatý na EPA a DHA kmene mastných kyselín, ktoré udržujú zdravé srdce a mozog. Najmä DHA má velký význam pre pamäť a je tiež dôležitá u detí pre rozvoj mentálnych funkcií.
Halibut (Hirame)
Na našom trhu väčšinou natrafíme na hotové filety halibuta čierneho. Prekvapivo, filety sú biele. Halibut vyniká svojou krehkosťou a vyššou tučnosťou. Taktiež obsahuje aj omega-3 mastné kyseliny, z minerálnych látok najmä draslík, železo, meď a jód. Z vitamínov má najviac vitamínu D a okrem neho v ňom nájdeme i vitamíny skupiny B (B1,B6 a B12).
Morský vlk
Morský vlk je veľmi populárna ryba. Filet nie je biely, skôr jemne červenkastý. Obsahuje cenný zdroj vitamínov A, B12 a D, jódu, železa a tiež tryptofánu – aminokyselina, ktorá podporuje činnosť nervovej sústavy.
Zdroj: Shutterstock.com
Kambala veľká
Jedna z najväčších a najlepších rýb. Avšak, patrí medzi tie najdrahšie. Má pevné, biele mäso s vynikajúcou chuťou. V 100 gramoch pokrmu nájdeme 18 g proteínu, 18 μg selénu, 3,6 μg vitamínu D, 364 mg EPA a 428 mg DHA.
Pražma zlatá
Mäso je pevné a biele. Najlepšiu chuť má ale červená pražma. Obsahuje 128 kcal. Nájdete v nej 21 g proteínov, 327 mg EPA a 555 mg DHA mastných kyselín.
Prečítajte si aj ternto článok: