Polevy na sušené ovocie: z čoho sa vyrábajú?

Aj vy patríte k tým, čo obľubujú sušené ovocie? Radi si ho doprajete v jogurtovej, čokoládovej či škoricovej poleve? Pozrite sa, čo v skutočnosti obsahujú. Je takéto sušené ovocie ešte zdravé?

V poleve si kupujeme najčastejšie orechy ako arašidy, mandle či lieskovce, alebo hrozienka a banány. Poleva z nich robí akúsi alternatívu sladkostí. Či je však zdravšia, posúďte sami. Takéto je zloženie najznámejších z nich:

1. Čokoládová poleva

Môžete sa stretnúť s polevami z mliečnej, horkej alebo bielej čokolády. Obsahujú zložky ako cukor, kakaové maslo, kakaová hmota, kakaová sušina, sušené mlieko, srvátku, mliečny tuk, rastlinné tuky (palmový, slnečnicový...) emulgátor: sójový lecitín.

2. Jogurtová poleva

V tejto poleve nájdete cukor, stužený rastlinný tuk (palmový, sójový, repkový...), sušené mlieko, sušený jogurt, srvátku, kyselinu citrónovú, emulgátor: sójový či slnečnicový lecitín.

3. Škoricová poleva

Je v podstate čokoládová, len je tam pridaný nepatrný podiel mletej škorice – približne jedno až štyri percentá.

4. Kokosová poleva

To isté sa dá povedať o tejto poleve. Ide vlastne o bielu čokoládu v kombinácii so strúhaným kokosom, pričom obsah kokosu je len asi jedno až päť percent.

Ak si teda chcete dopriať sladkú pochúťku, nech sa páči, je to predsa len lepšia alternatíva ako samotná čokoláda alebo iná sladkosť.

Ale ak sa chcete stravovať zdravo, poctivo trénovať alebo schudnúť – zvoľte radšej orechy natural bez polevy, nepražené. A pre lepšiu chuť si ku nim skúste dať napríklad za malú lyžičku medu. Takto získate zdravú a chutnú kombináciu.


Prečítajte si tiež:

Hoci má sušené ovocie viac kalórií, v obsahu vlákniny vyniká!