Obľúbená Coca-Cola: čo robí v skutočnosti s naším zdravím?

Určite vidíte každý rok na Vianoce reklamu s kamiónmi, privážajúcimi Coca-Colu. Tá nám vsugeruje, že bez tohto kolového nápoja by skoro nemohli byť ani Vianoce. Lenže okrem obrovského množstva cukru, obsahuje i kyselinu fosforečnú, ktorá vo väčšom množstve nemá príliš dobrý efekt na naše zdravie.

Coca-Cola verzus zdravie kostí

Cola-Cola je zdroj fosforu, ale súčasne i likvidátor kostí. Fosfor je hneď po vápniku druhý najrozšírenejší minerálny prvok v našom tele. Dostatok fosforu je dôležitý pre pevné zdravé zuby a kosti. Väčšina ľudí prijíma dostatočné množstvo fosforu v strave a jeho nedostatok nie je častý. Väčšie nebezpečenstvo predstavuje, keď máte prebytok fosforu. Fosforečnany sa totiž vylučujú z tela ako fosforečnan vápenatý. Vysoké dávky fosforečnanov môžu preto narušiť rovnováhu medzi vápnikom a fosforom v tele a zapríčiniť nedostatok vápniku, a tým napríklad i úbytok kostnej hmoty.

Vegetariáni by sa mali zaujímať o to, že fosforečnany znižujú vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov.

Coca-Cola verzus zdravie zubov

Zaujímavosťou je, že kyselina fosforečná sa používa napríklad k leptaniu kovov, ale i v zubnom lekárstve. Je teda zbytočné odpovedať na to, prečo majú ľudia pijúci Coca-Colu viac zubných kazov (vysoký obsah cukru, ktorým sa živia baktérie, obsiahnuté v plaku našich zubov).

Coca cola a nepríjemný zápach

Metabolity kyseliny fosforečnej nie sú vylučované len pri močení, ale i cez pokožku a dochádza k špecifickému nepríjemnému zápachu pijana. Užívatelia kolových nápojov to necítia a nevnímajú ho. Pokiaľ ale príde „normálny“ človek, zápach potu cítí dosť intenzívne.

Toto sa deje v ľudskom organizmu po 1 plechovke kolového nápoja

Prvých 10 minút: do tela sa dostáva 10 lyžičiek cukru, ktoré obsahuje jedna plechovka (100 % odporúčanej dennej dávky). Normálna reakcia organizmu by bola taká, že vyvracia nápoj, ale tomu zabraňuje kyselina fosforečná, znižujujúca sladkú chuť a prispievajúca k udržaniu tekutiny v žalúdku.

20 minút: hladina cukru v krvi dosahuje vrchol, telo na to reaguje vyplaveným nadbytkom hormónu inzulínu. Pečeň začína cukor premieňať na tuk.

40 minút: kofeín je absorbovaný, zorničky sa rozširujú, krvný tlak stúpa.

45 minút: ľuďský organizmus zvyšuje produkciu dopamínu, ktorý stimuluje nervové receptory v mozgu – nazývané tiež ako „centrum slasti“.

Po viac ako hodine pôsobí močopudne - kvôli kofeínu. To spôsobuje, že človek vylúči naviazaný vápnik, horčík a zinok. Spoločne s nimi odchádza z tela i sodík, voda a ďalšie elektrolyty.


Prečítajte si tiež:

Chcete mať ploché brucho? Pozor aj na ovocné šťavy


Coca-Cola a riziká ochorení

Kolové nápoje nemajú len vysoký obsah fruktózového sirupu, ale sú tiež plné rafinovaného cukru a kofeínu. Pravidelná konzumácia týchto zložiek vo veľkom množstve vedie k zvyšovaniu krvného tlaku, srdcovým ochoreniam, diabetu 2. typu a obezite.

Na druhej strane, je ale pravda, že Cola-Cola dokáže náš žalúdok upokojiť a pomôcť pri hnačke.

Zopár dôvod, prečo nepiť Coca-Colu

Dôvod č. 1: rednutie kostí

Najväčším problémom je úbytok vápnika. Takýmito nápojmi do svojho tela dodávate veľké množstvo kyseliny fosforečnej. Fosfor je druhým najviac zastúpeným minerálom v ľudskom tele (po vápniku), ktorý je dôležitý pre pevnosť zubov a kostí. Pokiaľ je fosforu veľa, vylučuje sa v podobe fosforečnanu vápenatého.

Dôvod č. 2: cukor útočí

V jednom pohári sa ukrýva 10 lyžičiek cukru, v litri je to už 27 kociek, čo by normálne žalúdok neprijal, donútil by vás všetko vyvrátiť, ale vďaka kyseline fosforečnej sa to nedeje.

Dôvod č. 3: tukové šialenstvo

Predstavte si, ako zareaguje vaše telo, keď vypijete Colu-Colu. Hladina inzulínu vyskočí na obrovské hodnoty a pečeň je donútená premeniť prebytočný cukor na tuk.

Dôvod č. 4: zloženie

Možno by bolo dobré, aby ste si uvedomili, čo svojmu telu podávate za „kvalitný materiál". Coca-Cola obsahuje:

Sýtenú vodu: tá s bublinkami dráždi žaludočné šťavy a podporuje tvorbu plynov.

Aspartám: náhrada cukru. V teplých nealkoholických nápojoch sa táto zložka premieňa na formaldehyd, čo je silný karcinogén.

E150: potravinárske farbivo

E952: cyklamát sodný, náhrada cukru, ktorá je ale 200-krát sladšia.

E950: acesulfam draselný - obsahuje methylether, ktorý môže zhoršovať činnosť kardiovaskulárneho systému.

E211: benzoan sodný. Táto látka spôsobuje poškodenia DNA.

Dôvod č. 5: zničíte si zuby

V tomto prípade sa dá hovoriť o sladkých nápojoch všeobecne. Narušujú povrch zubov, ktoré sa stávajú citlivejšími a veľmi náchylnými na tvorbu povlaku, čo zapríčiňuje vyššiu kazivosť.

Kolové nápoje majú však ešte jeden negatívny vplyv. Zanechávajú na sklovine hnedé škvrny, ktoré je možné odstrániť len pieskovaním.

Dôvod č. 6: závislosť

Asi 40 minút po vypití Coca-Coly začne telo zvyšovať produkciu hormónu dopamínu, ktorý podporuje činnosť mozgu. Kolové nápoje v nás môžu vyvolávať podobnú závislosť ako u iných drog.

Dôvod č. 7: zvýšenie tlaku

Hodinu po tom, čo ste vypili tento „životabudič“, sa vám zvýši krvný tlak. Môže za to kofeín a tiež väčšie množstvo cukru, ktoré koluje v krvi.

Dôvod č. 8: vylučovanie minerálov

Po niekoľkých hodinách sa vám z tela začne vylučovať vápnik, horčík a dokonca i zinok.


Prečítajte si aj tento článok:

Chcete mať ploché brucho? Pozor aj na ovocné šťavy

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

Tomas12345

Faith Healer :

(po 3dl. Coly skoro človek zomrie lebo to má skoro fatálne následky..)

A na toto si odkial prišiel ? Nikde v článku som to nevidel napísane takže to zrejme nie je narážka na citáciu z článku.

VaseStudium

Faith Healer
čo si myslíš, že len MUDr. sú študovaní?
Aj iní študovali.
To neznamená, že kto sa dobre alebo lepšie učil je alebo mal byť lekár.

Povolanie lekár (MUDr.) je povolanie ako každé iné.