Exotické figy – plné minerálov a vhodné i na chudnutie

Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, figy sú pre spaľovanie tukových zásob skutočne účinné. Obsahujú totiž látky, pomáhajúce telu udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Okrem toho majú nízky glykemický index. Po konzumácii dochádza k zníženiu pocitu hladu a vy už nebudete mať chuť na kalorické bomby v podobe čokolád či sušienok.

Pôvod fíg

Odborne sa kvet a plod figovníka nazýva sykonium. Figy pochádzajú z Orientu a vyskytujú sa už po tisícročia v rozličných kultúrnych kruhoch. V rokoch 1600 až 1500 pred n.l. sa vysádzali na Kréte, asi od roku 900 pred n.l. v Grécku. V súčasnosti ich dovážajú z Turecka.

Výživné látky vo figách

vláknina – obsahuje rozpustnú a nerozpustnú vlákninu

draslík - pomáha predchádzať kardiovaskulárným chorobám

ďalšie minerály – horčík, vápnik, sodík...

rastlinné steroly - znižujú cholesterol

ficín - nachádza len vo figách, zlepšuje trávenie

vitamíny A, B1, B2, B3 a C


Vyskúšajte:

Fotorecept: figový koláč


Čerstvé alebo radšej sušené figy?

Je to v podstate jedno. Pokiaľ máte možnosť ochutnať čerstvé v zahraničí, určite neoľutujete. V našich podmienkach sú aj čerstvé figy, môžete ich kúpiť, ale je nutné ich zjesť za pár dní.

Vhodné sú aj sušené figy, ktoré sú na rozdiel od čerstvých ochudobnené len o podiel vody, ale zostávajú v nich všetky živiny.

Sú vzácne i preto, lebo žiadne iné ovocie neobsahuje taký podiel minerálov ako práve figy.

Figy vás ochránia pred týmito ochoreniami a problémami

• kardiovaskulárne choroby

vysoký krvný tlak

zlý cholesterol

• problémy s kosťami

• hemoroidy

• predmenštruačný syndróm

zlé trávenie

• zápcha (pôsobia ako prirodzené preháňadlo)

rozpúšťajú hlieny, a tým pomáhajú pri prechladnutí, kašli a zápale priedušiek

• pôsobia močopudne a rozpúšťajú usadené škodliviny v močovom trakte

• zlepšujú schopnosť sústrediť sa

pôsobia blahodárne na nervy a mozog

• majú podobné účinky ako antidepresíva (zlepšujú náladu)

• odporúčajú sa ako prevencia proti vzniku osteoporózy

Figy a chudnutie

Súčasná veda považuje figy za veľmi účinný prostriedok na chudnutie. Podporujú trávenie, chránia hrubé črevo a obsahujú veľa antioxidantov. Pre vysoký obsah vlákniny a organických kyselín pôsobia blahodárne na funkciu tráviaceho ústrojenstva – čistia črevá, majú laxatívne účinky a pomáhajú pri žlčníkových a pečeňových problémoch.

Vzhľadom k tomu, že figy patria k najzásaditejším druhom ovocia, vyrovnávajú kyslé prostredie v tele a pôsobia detoxikačne. Vysoký obsah pektínu znižuje obsah cholesterolu v krvi a veľký podiel ovocného cukru (fruktózy) zabezpečuje zdravý zdroj energie.

Figy v kuchyni

Najmä v zimnom období siahame častejšie po exotickom alebo sušenom ovocí. Vtedy môžu byť figy súčasťou ovocných mís, dezertov, koláčov. Sú zdravou alternatívou sladkostí a môžete si z nich pripraviť napríklad aj sušienky, bombóny, džem či ich pogrilovať.


Vyskúšajte:

Fotorecept: figový koláč