Exotické figy – plné minerálov a vhodné i na chudnutie
Zdroj: Shutterstock.com
Pôvod fíg
Odborne sa kvet a plod figovníka nazýva sykonium. Figy pochádzajú z Orientu a vyskytujú sa už po tisícročia v rozličných kultúrnych kruhoch. V rokoch 1600 až 1500 pred n.l. sa vysádzali na Kréte, asi od roku 900 pred n.l. v Grécku. V súčasnosti ich dovážajú z Turecka.
Výživné látky vo figách
• vláknina – obsahuje rozpustnú a nerozpustnú vlákninu
• draslík - pomáha predchádzať kardiovaskulárným chorobám
• ďalšie minerály – horčík, vápnik, sodík...
• rastlinné steroly - znižujú cholesterol
• ficín - nachádza len vo figách, zlepšuje trávenie
• vitamíny A, B1, B2, B3 a C
Vyskúšajte:
Čerstvé alebo radšej sušené figy?
Je to v podstate jedno. Pokiaľ máte možnosť ochutnať čerstvé v zahraničí, určite neoľutujete. V našich podmienkach sú aj čerstvé figy, môžete ich kúpiť, ale je nutné ich zjesť za pár dní.
Vhodné sú aj sušené figy, ktoré sú na rozdiel od čerstvých ochudobnené len o podiel vody, ale zostávajú v nich všetky živiny.
Sú vzácne i preto, lebo žiadne iné ovocie neobsahuje taký podiel minerálov ako práve figy.
Zdroj: Shutterstock.com
Figy vás ochránia pred týmito ochoreniami a problémami
• kardiovaskulárne choroby
• vysoký krvný tlak
• problémy s kosťami
• hemoroidy
• predmenštruačný syndróm
• zlé trávenie
• zápcha (pôsobia ako prirodzené preháňadlo)
• rozpúšťajú hlieny, a tým pomáhajú pri prechladnutí, kašli a zápale priedušiek
• pôsobia močopudne a rozpúšťajú usadené škodliviny v močovom trakte
• zlepšujú schopnosť sústrediť sa
• pôsobia blahodárne na nervy a mozog
• majú podobné účinky ako antidepresíva (zlepšujú náladu)
• odporúčajú sa ako prevencia proti vzniku osteoporózy
Figy a chudnutie
Súčasná veda považuje figy za veľmi účinný prostriedok na chudnutie. Podporujú trávenie, chránia hrubé črevo a obsahujú veľa antioxidantov. Pre vysoký obsah vlákniny a organických kyselín pôsobia blahodárne na funkciu tráviaceho ústrojenstva – čistia črevá, majú laxatívne účinky a pomáhajú pri žlčníkových a pečeňových problémoch.
Vzhľadom k tomu, že figy patria k najzásaditejším druhom ovocia, vyrovnávajú kyslé prostredie v tele a pôsobia detoxikačne. Vysoký obsah pektínu znižuje obsah cholesterolu v krvi a veľký podiel ovocného cukru (fruktózy) zabezpečuje zdravý zdroj energie.
Figy v kuchyni
Najmä v zimnom období siahame častejšie po exotickom alebo sušenom ovocí. Vtedy môžu byť figy súčasťou ovocných mís, dezertov, koláčov. Sú zdravou alternatívou sladkostí a môžete si z nich pripraviť napríklad aj sušienky, bombóny, džem či ich pogrilovať.
Vyskúšajte: