Tréma pred športovým výkonom: ako s ňou bojovať?

Tréma je charakterizovaná ako strach z neúspechu na verejnosti, pri ktorom dochádza k emočnému napätiu. Čím je pre nás udalosť dôležitejšia, tým väčšie bývajú prejavy trémy. Rovnako to platí i pri športe. Dá sa jej vôbec vyhnúť?

Ako sa prejavuje tréma pri športe?

Zvýšenie napätia v priebehu športovej aktivity spôsobuje stres. Organizmus sa s tým snaží vyrovnať tak, že sa zhoršia nacvičené techniky (behu, streľby, hry), ktoré športovec zvládal bez problémov na tréningu, alebo poklesom pozornosti. Následný výsledok je potom negatívny. Celý proces prebieha nevedome.

V takom psychickom stave je nemožné podať výkon, zodpovedajúci výkonu profesionálneho hráča. Je len málo športovcov, ktorí pred súťažou nepociťujú absolútne žiadnu trému či strach z toho, že sa im nepodarí podať požadovaný športový výkon.

Tréma môže byť aj užitočná

Tlak, ktorý je prirodzenou súčasťou profesionálneho športu, so sebou často prináša pocity napätia, nervozitu a úzkosť. Tréma nemusí vždy znamenať negatívny výsledok. Naopak, pokiaľ sa hranice napätia pohybujú v prijateľnej norme, môže to športovcovi pomôcť k lepším výkonom.

Správna aktivácia organizmu - stav „nabudenia" - s primeranou dávkou adrenalínu vám pomôže udržať koncentráciu a zlepšiť výkon. Pokiaľ však napätie prekročí požadovanú hranicu, býva vplyv na výkon negatívny. Športovec sa len ťažko koncentruje na pretek alebo turnaj a často dochádza k psychosomatickým problémom (napríklad búšenie srdca, potenie, stres, tráviace a dýchacie problémy). Ďalším prejavom je zhoršenie motorických funkcií, na ktorých závisí celkový výkon.

Ťažké nohy, zhoršená koordinácia, spomalená reakcia, zlá technika – to všetko býva väčšinou strašiakom športovcov.


Prečítajte si tiež:

Únava po tréningu: kedy už je nebezpečná?


Ako si poradiť s trémou pri športe?

Nebojte sa, i tréma sa dá zvládnuť. Všetko, našťastie, ide natrénovať! Je to len otázkou hľadania spôsobov „nabudenia“ týchto stavov a správnou aplikáciou mentálneho tréningu. Ten vám pomôže lepšie využiť vašu závodnú športovú formu a „predať“ na turnajoch to, čo ste mesiace a roky tvrdo trénovali.

Nedovoľte, aby vás riadil strach! Nedovoľte, aby vaše tréningové úsilie vyšlo navnivoč! Je mnoho športovcov, ktorí nikdy nedokázali prekonať svoj strach a obavy z neúspechu, dokonca mnoho z nich po dlhšom snažení ukončilo svoju športovú kariéru. Často pritom boli talentovanejší než tí, ktorí dosiahli medzinárodné úspechy v rôznych športových odvetviach. Víťazom sa však stáva ten, kto dokáže skĺbiť všetky svoje schopnosti a prednosti.

Metódy na zníženie napätia a trémy pri športe

  • riadené brušné dýchanie

  • autogénny tréning

  • progresívna svalová relaxácia

  • meditácia

  • simulácia záťažových situácií

  • technika Stop

  • talizmany

  • pozitívna vízia cieľa

  • pozitívne kľúčové slová (afirmácie)

  • pozitívne myslenie

  • rituály

Základom úspechu, z pohľadu športovca, je nenechať nič na náhodu a poctivo sa pripraviť na všetko, čo vás v súťaži môže stretnúť. Perfektná príprava na turnaj či pretek vám dá pocit, že sa nemôže stať nič, čo by vás prekvapilo. Vždy budete mať poruke spôsob, ako sa vyrovnať s danou situáciou, čo vám dodá vnútornú rovnováhu.

Celý proces zvládania trémy je o sebakontrole, keď prijmite zodpovednosť za svoje činy, vydáte sa cestou pozitívnych skúseností a zdokonaľovania vlastných vnútorných schopností.

6 krokov pre zvládnutie trémy

1. Zdroj stresu

Identifikujte a napíšte si na papier, čo vás najviac stresuje počas preteku/turnaja alebo tesne pred ním (tréner, diváci, negatívne myslenie, rodičia, partner).

2. Čo môžete ovplyvniť

Roztrieďte si položky na tie, ktoré ovplyvniť dokážete a ktoré ovplyvniť nemôžete. Venujte pozornosť len tomu, čo môžete ovplyvniť.

3. Techniky a postupy na zvládanie stresu

K tým položkám, ktoré môžete ovplyvniť ,si napíšte postupy na zmiernenie vášho napätia a trémy.

4. Tréning metód

Všetky postupy poctivo precvičujte už na tréningu, aby sa dostatočne zautomatizovali a na turnaji vám pomohli prekonať ďalšie problémy. Tento proces prebieha dlhodobo. Nič sa nestane cez noc, metódy treba aplikovať každý deň.

5. Analýza

Po každej súťaži si analyzujte, aký pokrok ste urobili, ktoré metódy vám fungovali viac a ktoré menej. Zoznam postupne upravujte podľa svojich pocitov a najlepšie metódy stále používajte v tréningu i na turnaji.

6. Dôvera v seba samého

Buďte pozitívne naladení a trpezliví. Všetko potrebuje svoj čas.


Prečítajte si aj tento článok:

Únava po tréningu: kedy už je nebezpečná?