Nie je kozmetika ako kozmetika. To platí i pre prírodné produkty.

Človek si dáva veľký pozor na to, čo vloží do úst, no veľakrát pri kozmetike taký obozretný nie je. No mal by byť, keďže až 60% látok obsiahnutých v kozmetických produktoch sa vstrebáva do tela. A veľmi ľahko sa stane, že človek zamorí svoje telo škodlivinami.
prirodna kozmetika Olival

Olival | Zdroj: súkr.archív

Trendy sa posunuli smerom k prírodnej kozmetike, ale tu platí viac ako kde inde, dôveruj ale preveruj. Na čo všetko si dať pri výbere pozor, aby ste naozaj dostali prírodný produkt, ktorý neobsahuje chemikálie?

Zloženie je základ

Prírodná kozmetika by mala obsahovať len prírodné zložky, ktoré pokožku nijako nezaťažujú. Určite čítajte zloženie produktov, a ak sa v ňom nachádzajú zložky ako silikóny, parabény, ropné deriváty, umelé farbivá, glykol, minerálne oleje, dajte od nej ruky preč.

Prírodná kozmetika stavia na esenciálnych olejoch tej najvyššej kvality, ktoré sú získavané šetrnými spôsobmi ako destilácia, lisovanie za studena a podobne, aby si zachovali čo najviac účinných látok. Základom často býva olivový olej či kakaové maslo, ktoré sú následne dopĺňané špeciálnymi olejmi zo slamienok, zelenej kávy, makadamie či pupalky, podľa toho, aký efekt chce výrobok dosiahnuť.

Je kozmetika miešaná doma naozaj lepšia?

Sme v časoch, keď si ľudia začínajú pripravovať krémy, mastičky doma, no i tu treba byť obozretný. Nie vždy totiž platí, že čo je dobré na konzumáciu môže byť vhodné i pre pokožku. Taký citrón alebo škorica vo väčšom množstve môžu narušiť rovnováhu pleti, podráždiť ju a spôsobiť nežiaduce začervenanie.

Ak človek, ktorý kozmetiku vyrába a nemá potrebné skúsenosti, zmieša rôzne samostatne účinné látky, môže sa stať, že pri vzájomnej interakcii sa ich účinky môžu jednoducho znegovať, takže neprinesú požadovaný efekt. Preto je dobré siahnuť po značkovej prírodnej kozmetike podľa overených receptúr, ktorá spĺňa isté štandardy a jej účinky sú overené.

Pozor na hygienu

Ak sa rozhodnete pre podomácky vyrábanú a ručne balenú kozmetiku hrozí, že pri plnení môže dôjsť ku kontaminácii krému a jeho následnému znehodnoteniu. Certifikovaný výrobcovia kozmetiky musia spĺňať vysoké hygienické štandardy vo výrobných laboratóriách. Ako hovorí farmaceutička a zakladateľka certifikovanej prírodnej kozmetiky Olival Vlasta Pojatina: „Nové výrobky podrobujeme certifikácii a ďalšiemu procesu uvedenia na trh až vtedy, keď sme s nimi osobne spokojní a nemáme žiadne negatívne pripomienky od ľudí, ktorí testovali produkt. Receptom na kvalitnú kozmetiku je čestnosť a úprimnosť výrobcu voči kupujúcemu."

kontrola kvality kozmetiky

Olival | Zdroj: súkr.archív

Takisto uprednostňujú pumpičkové či tubové balenia, keď sa do krému neponárajú prsty, ale do kontaktu s prstami sa dostáva len krém, ktorý chcete práve aplikovať. Nepoužívaný krém zostáva v nepriehľadnej tube, kde neoxiduje na vzduchu a nedostávajú sa doňho neželané mikroorganizmy.

Ak si nie ste istí, skontrolujte certifikát

Na trhu je veľké množstvo produktov, ktoré sa hrdia prívlastkom bio, eko či prírodný, no nie všetky spĺňajú potrebné atribúty, pretože na Slovensku neexistuje presná právna úprava, ktorá by stanovila, čo presne spadá pod pojem prírodná kozmetika. Práve preto výrobcovia prírodnej kozmetiky oslovujú nezávislé organizácie, ktoré ich kozmetiku otestujú, skontrolujú proces výroby, zloženie a vystavia im niektorý z medzinárodných certifikátov. Toto sú najčastejšie používané certifikáty: Eco Cert, Natrue, Cosmos Natural, CPK, Ecogantie. Ak kozmetika disponuje takýmto certifikátom, môžete si byť na istom, že ide o kvalitný produkt, ktorý nebol testovaný na zvieratách.

Pokožka je najväčším orgánom tela, takže je naozaj veľmi dôležité, čo na ňu aplikujete. Myslite na to, že situácia na trhu s kozmetikou je viac ako alarmujúca, pretože viac ako 1/3 produktov obsahuje aspoň 1 rakovinotvornú prísadu, preto siahnite po overenej kozmetike z prírody, ktorá tieto škodlivé syntetické látky nepoužíva. Vaša pokožka sa vám odmení vitalitou a zdravím.


Mohlo by vás zaujímať:

6 najzdravších potravín, ktoré rozžiaria pleť a vlasy