Artičoka – jedlá rastlina, ktorá lieči

Rastlina artičok je trvalka, ktorá pochádza z južnej Európy a severnej Afriky. Má dlhodobú históriu v užívaní ako zdroja potravy i liečiva. V minulosti sa listy tejto rastliny používali napríklad na liečbu tráviacich problémov, bolesti a močových kameňov.

Druhy artičok

Poznáme artičok zeleninový, latinský (Cynara scolymus) a artičok kardový (Cynara cardunculus).

  • Artičok kardový je známejší ako veľká okrasná rastlina v našich záhonoch.

  • Artičok zeleninový nerastie tak často v záhradách, ale predovšetkým v južnej Európe. Práve artičok zeleninový sa konzumuje a obsahuje látky, ktoré nám pomáhajú liečiť naše zdravotné problémy.


Pečítajte si tiež:

Zelené verzus čierne olivy, dajte si na tanier oboje


Liečivé účinky artičok

Kvetiny a listy obsahujú rôzne aktívne zlúčeniny ako fenolické kyseliny, flavonoidy. Ak chcete znížiť v krvi prírodnou cestou zlý cholesterol, tuk a krvný cukor (glukózu), rozhodne konzumujte artičokové listy, aspoň 100 g denne. Liečia kožné problémy (napríklad ekzém) a pôsobia proti vírusom. Okrem toho majú tiež afrodiziakálne a močopudné účinky.

Artičokový list sa používa pre stimuláciu opuchu žlče z pečene a normalizáciu hladiny mastných kyselín v krvi. Tiež pri trávení, nevoľnosti, nadmernom užití alkoholu, anémii, artritíde, zápale močového mechúra a obličiek. Artičokové listy sa odporúča konzumovať i po operáciách močového ústrojenstva. Extrakt z artičokových listov zase pôsobí preventívne proti žlčovým kameňom.

List obsahuje dve aktívne zlúčeniny - cynarin a chlorogenovú kyselinu. Tieto zlúčeniny pôsobia ako diuretikum, chránia pečeň, sú protizápalové, antioxidačné a normalizujú cholesterol v krvi.

Účinné látky

Artičokový list je zdrojom draslíka, horčíka, zinku, medi, mangánu, železa, sodíka a vápnika. Tiež obsahuje vitamíny B1,B2 ,B3, B5, B6 ,B9, C (kyselina L-askorbová), E (alfa-tokoferol) a K.

Artičoky v kuchyni

Artičoky môžeme nakladať do sladkokyslého nálevu, dusiť, zapekať, smažiť a obaliť v ceste. Nemajú výraznú chuť, sú trochu horké, ale skôr neutrálne. Artičoky sa často pridávajú aj do pizze, nákypov, nátierok či polievok.


Prečítajte si aj tento článok:

Zelené verzus čierne olivy, dajte si na tanier oboje