Aká je vaša osobná vízia? Otestujte sa

Náročný životný štýl tretieho tisícročia sa odráža aj na pribúdaní depresií. Asi najrozšírenejších a najviac skrývaných chorôb. Cieľavedomí a úspešní ľudia začínajú tým, že definujú svoje životné sny, plány, ciele. Lepšie sa im tak darí nájsť zmysel života, docieliť úspech a dospieť k osobnej nirváne (osobne, rodinne, pracovne, záľubovo).

Osobná vízia ako pilier života

Odborníci na personálnu víziu tvrdia, že profil človeka pomáha zadefinovať nielen jeho životopis (či už osobný alebo pracovný), ale aj jeho osobná vízia. Treba ju vnímať ako pilier človeka v oceáne jeho života. Ak chce človek zvyšovať kvalitu svojho bytia a žitia, tak treba mať aj bod v jeho živote – ktorý sa volá „vaša vízia“. Ak ju máte, tak máte zachovanú aj životnú rovnováhu. O svojej osobnej vízii nemusíte vôbec s nikým komunikovať (ale môžete, ak chcete), len je dôležité, že o nej viete a máte ju. Vraví sa, že stačí jeden jediný pevný bod na svete a rovnováha je zachovaná.

Východiská k tvorbe osobnej vízie

Odporúčame tvoriť vašu vlastnú životnú víziu v posteli, v pohode, v polohe ležmo, na dovolenke, vždy keď ste uvoľnený. Lebo myslenie je ako padák – najlepšie funguje vtedy, keď sa otvorí. Spôsobov realizácie je k dispozícii viac. Môžete o tom napísať alebo naučiť sa snívať svoj dokonalý sen – ako prežiť ideálny deň, mesiac, rok, desaťročie, celý život?

Znie to nebezpečne jednoducho, ale zostaviť svoj osobný geniálne ideálny sen, aby si s ním, milý človeče, bol naozaj spokojný a úplne stotožnený, to je dosť veľká drina. Nedáš to ani za hodinu, ani za deň. Začni tým, že urobíš základnú vetu a začneš si písať to, čo v živote chceš dokázať a mať v tom sne. Máš čas, neponáhľaj, nepodvádzaj sa. Pracuj radšej pomalšie, ale o to dôkladnejšie. Nikto to za teba lepšie nedá, lebo len ty sám sa poznáš najlepšie na svete.

Ak to tak nie je, tak treba radšej navštíviť psychológa, osobného poradcu, kauča, mentora alebo iného učiteľa, ktorý ti pomôže lepšie sa dopoznať a odhaliť niečo, čo ťa máta a je ti nejasné a nerozumieš sám sebe. Pri tvorbe osobnej vízie platí, že menej je často viac. A treba radšej päťkrát zmerať, kým raz odstrihneš.


Prečítajte si tiež:

Viete byť vďační i za málo? Pozrite sa, ako na tom ste


Ako teda prísť k osobnej vízii aj inak? Nielen cez dokonalý sen? Podľa internetového portálu karierabezhranic.sk treba postupovať tak, že si zodpoviete tieto otázky:

  • Keď sa na chvíľku zasnívate - aká je vaša predstava ideálneho sveta?

  • Ak si predstavíte, že vy a vaši najbližší máte všetko, čo potrebujete a želáte zvyšku sveta?

  • Keď si predstavíte, že máte 96 rokov a ležíte na smrteľnej posteli - premýšľate o svojom živote - na čo vo svojom živote by ste boli najviac hrdí?

  • Pri ktorých aktivitách sa cítite, že ste to naozaj vy, a že žijete naplno?

  • Ako by ste chceli, aby vás vnímali ľudia, na ktorých vám záleží?

Táto vízia je obraz človeka, ktorého by ste sami zo seba radi vytvorili. Môže sa v priebehu rokov meniť, a asi tak často, ako často dokážete zmeniť svoj svetonázor a pohľady na svet naokolo.

Príklady osobnej vízie

  1. Som naplno žijúci človek, ktorý urobí svoju rodinu a najbližších šťastnými: zabezpečí ich finančne, emocionálne a spoločensky. Vychová zo svojich detí dobrých ľudí.

  2. Som zodpovedný jedinec, ktorý sa snaží zlepšiť život sebe a druhým.

  3. Cieľom môjho života je spoznávanie, hľadanie pravdy a dávanie možnosti druhým sa o pravde dozvedieť.

  4. Som, čo robím. Kvalita mojej práce určuje môj život- a výsledky mojej práce sú určené pre širšiu spoločnosť.

  5. Žijem každý moment naplno. Vychutnávam si svoj život - neanalyzujem minulosť a neplánujem budúcnosť - žijem v prítomnosti. Rozširujem radosť a lásku, lebo to je to najdôležitejšie.


Prečítajte si aj tento článok:

Viete byť vďační i za málo? Pozrite sa, ako na tom ste