Potravinová pyramída a zásady zdravého stravovania

Pravidelnosť v zdravom stravovaní je jedno z najdôležitejších pravidiel. Skúste si pripraviť malé porcie na celý deň. Stačí malé sústo každé 2-3 hodiny a telo dostane pravidelný prísun energie.

Nepotrebuje si preto ukladať do zásob. Zdravé stravovanie je pravidelné stravovanie.

Aké potraviny jesť?

Každý už určite počul niečo o potravinovej pyramíde, ktorá hovorí, z čoho by mala pozostávať vyvážená strava. Základom pyramídy, a teda aj základom vyváženej stravy by mali byť celozrnné obilniny, keďže sú pre ľudský organizmus základným zdrojom energie. Nájdete ich v celozrnnom chlebe, kukurici, ryži, cestovinách, či müsli.

Ďalším stupňom v pyramíde je stupeň ovocia a zeleniny, ktorá by mala tvoriť prevažnú časť vášho jedálnička. Vyberajte si predovšetkým citrusové ovocie, egreše a ríbezle - sú bohaté na vitamín C. Ovocie a zelenina tiež obsahujú prospešné látky pre organizmus ako vlákninu, uhľohydráty, vitamíny a minerály. Konzumujte pravidelne aj zemiaky, obsahujúce bielkoviny a papriku, paradajky či mrkvu, ktoré sú zase bohaté na vitamín A.

Predstavíme vám rady, ako sa stravovať vo večerných hodinách, aby ste neskôr neboli hladní a ani nepriberali, ale chudli.

Nahrádzajte potraviny

  • dusená zelenina namiesto vyprážanej zeleniny v cestíčku

  • syr typu cottage namiesto údeného tvrdého syra

  • celozrnné cestoviny z tvrdej pšenice uvarené na polomäkko namiesto klasických bielych cestovín

  • tuniak vo vlastnej šťave namiesto tuniaka v oleji

  • biely jogurt s horčicou a korením namiesto majonézy

  • slaný koláč so zeleninou namiesto syrovej pizze

  • zemiaky v rúre s paradajkovým pretlakom a bylinkami namiesto hranolkov s kečupom


Prečítajte si aj tento článok:

Manuál pre začiatočníkov: ako začať so zdravou stravou