Pestrá strava nemusí byť vždy tým najsprávnejším riešením

Snažíte sa o to, aby bol váš jedálniček pestrý? Ovocie, zelenina, mliečne výrobky, mäso, sacharidy? Ani to však nemusí byť zárukou zdravia. Pozrite sa, kde môže byť "kameň úrazu".

O čom to je: súčasné vedecké poznatky nepotvrdzujú všeobecne komunikovanú informáciu o potrebe pestrej stravy, tá má skôr negatívne dôsledky a spôsobuje nadmernú konzumáciu.

Pozitíva: kritický a racionálny pohľad na množstvo súčasných informácií o stravovaní.

Otázniky: potreba hlbšej analýzy a spresnenie doporučení.

Súvislosti: kvalita, individualizácia, potreba uprednostnenia evolučnej biológie pred vplyvom marketingu.

Link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180809093448.htm

Poznámka: ideálna strava obsahuje optimálnu a kompletnú štruktúru makro a mikronutrientov, dá sa vyskladať i z malého počtu plnohodnotných zložiek, ďalšia pestrost‘ už potom nie je potrebná.


Pozrite si tiež:

Aký je vplyv príjmu cukrov na vznik osteoartrózy?