Aký je vplyv príjmu cukrov na vznik osteoartrózy?
Zdroj: Shutterstock.com
O čom to je: článok popisuje štúdiu, ktorá demonštruje vplyv príjmu cukru na vznik zápalového procesu, ovplyvňujúceho vznik artrotických zmien kĺbov.
Pozitíva: štúdia opätovne naznačuje, že poškodenie kĺbov v súvislosti s vekom a záťažou nemusí byť jediným dominantným faktorom vzniku artrózy a vynárajú sa tak možnosti dietetickej prevencie a liečby.
Otázniky: štúdia vykonaná na hlodavcoch, potreba ďalšieho výskumu.
Súvislosti: vplyv hladiny glykémie na systémový zápal a artrotický proces, metabolické teórie vplyvu na vznik artrózy boli rozpracované už pred 50 rokmi.
Link: https://medicalxpress.com/news/2018-08-dietary-carbohydrates-osteoarthritis.html
Poznámka: štúdia naznačuje možné vysvetlenie artrotických zmien tam, kde neobstojí teória z opotrebovania, trauma ani iná patológia.
Pozrite si tiež:
Najnovšia vedecká analýza: vieme, aké potraviny nám najviac ničia zdravie