Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Pijete skutočne čistú vodu? Nechajte si spraviť rozbor vody

Aj napriek tomu, že vypijeme niekoľko litrov vody denne, len málokto z nás sa reálne zaujíma o to, či je jej kvalita vhodná pre naše telo. Či už odoberáte vodu z vodárenských spoločností alebo máte vlastnú studňu, kvalita pitnej vody môže byť ovplyvnená množstvom faktorov.

Pri vode z obecného vodovodu na seba môže napríklad viazať rôzne čiastočky a úlomky z potrubí, ktorými preteká. Tie na väčšine územia neboli menené ani upravované už desiatky rokov. V prípade studničnej vody sa najčastejšie vyskytujú rôzne baktérie, keďže táto voda nie je nijakým spôsobom dezinfikovaná.

To, že s vodou niečo nie je v poriadku, vám napovie aj vaše telo, stačí si len všímať jeho signály:

  1. Dôvodom zdravotných problémov, spojených s bolesťou či kŕčmi v bruchu alebo inými tráviacimi ťažkosťami, môže byť práve znečistenie vody baktériami či vírusmi. Kontaminovaná voda sa prejavuje tiež srdcovocievnymi ochoreniami, nesprávnym fungovaním obličiek, vznikom močových kameňov, zlými výsledkami krvi.

  2. Tvrdá voda, ktorá obsahuje zvýšené množstvo vápnika a horčíka, nepriaznivo vplýva na pokožku, a to najmä u ľudí, ktorí ju majú jemnú a citlivú. Najčastejšími prejavmi pri dlhodobom používaní tvrdej alebo chlórovanej vody sú podráždenie a vysúšanie pokožky, ktoré vedú k rôznym kožným ochoreniam (napr. ekzémy či psoriáza). Tvrdá voda tiež môže spôsobiť, že sa vám nepodarí poriadne zmyť mydlo z povrchovej vrstvy pokožky, čo znovu pokožku len vysušuje.

  3. To isté ako pri pokožke tela platí aj pri vlasovej pokožke. Soli minerálov vápnika a horčíka spolu so zvýšeným množstvo chlóru vysušujú pokožku hlavy, a tým môžu zapríčiniť tvorbu lupín, ktoré trápia takmer polovicu populácie. Tvrdá voda vysúša nielen pokožku hlavy, ale tiež celý vlas po jeho dĺžke, čo má za následok suché lámavé vlasy s rozštiepenými končekmi.

Ďalšie príznaky môžete na vašej vode ľahko spozorovať aj voľným okom. Najčastejšie ide o zmenu farby, vytváranie usadenín či mastných škvŕn na povrchu vody alebo nepríjemný zápach a pachuť vody. Môže ísť o jemné zakalenie vody, ale aj o prenikanie ťažkých kovov a iných nebezpečných látok. V každom prípade sa odporúča nechať si vodu dôkladne otestovať.

Prostredníctvom rozboru vody jednoducho zistíte, či je vaša voda v poriadku a či je jej používanie v domácnosti bezpečné.

Rozbor vody je nutné spraviť aj pri kolaudácii nového domu či prevádzky, kedy testovanie zahŕňa až 29 ukazovateľov kvality pitnej vody. Toto komplexné meranie sa vykonáva na základe Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 247/2017 Z.z.

Pokiaľ zistíte, že je vo vode zvýšené množstvo škodlivej látky a aj napriek tomu ju chcete využívať, je potrebná úprava vody. Všetky problémy s vodou sa dajú riešiť. V dnešnej dobe sú filtre na vodu dostupné takmer pre každého a s vhodným výberom zariadenia vám pomôžu špecializované firmy, ktoré sa zaoberajú úpravou vody. Nechajte si urobiť rozbor vody a buďte si istí, že vaše zdravie nie je ohrozované škodlivými látkami či mikroorganizmami vo vode, ktorú pijete. Ak vás už trápia zdravotné problémy, je priam nutné zistiť, či práve voda, ktorú pijete, nie je pôvodcom vašich ochorení.


Mohlo by vás zaujímať:

Ako dodržiavať správny pitný režim?