Sodík (Natrium, Na)
Zdroj: Shutterstock.com
Definícia sodíka
Sodík je alkalický kov, ktorý sa nachádza takmer všade (pôda, voda, bunky). Potrebujeme ho pre správne a zdravé fungovanie organizmu. Normálna hladina sodíka pre telo dospelého človeka je, podľa portálu livestrong.com, 135 až 145 mEq (miliekvivalentov)/l (liter). Hlavnou funkciou tohto minerálu je regulovanie distribúcie telesných tekutín a acidobázickej rovnováhy. Podporuje látkovú výmenu bielkovín a uhľohydrátov, reguluje chemické procesy, pomáha pri procese trávenia a zabezpečuje vedenie nervového vzruchu.
Biochemická funkcia sodíka:
-
pomáha udržiavať správny tlak v bunkách
-
podporuje činnosť obličiek a znižuje riziko tvorby obličkových kameňov
-
povzbudzuje tvorbu tráviacich štiav
-
napomáha tvorbe HCl (kyseliny chlorovodíkovej) v sliznici žalúdka
-
neutralizuje tráveninu v tenkom čreve
-
podporuje potenie
-
reguluje hodnotu pH v tekutinách
-
umožňuje prenos nervových vzruchov a prácu svalov
-
upravuje dráždivosť svalov
-
tlmí malátnosť u ľudí s nízkym krvným tlakom
Prečítajte si tiež:
Odporúčaná denná potreba sodíka
Dospelí: 1500 mg
Deti: 1000-1500 mg
Príznaky nedostatku
Hyponatrémia je veľmi málo pravdepodobná, pretože väčšina potravín obsahuje dostatok sodíka vo forme jedlej soli. Hlavnými príznakmi nedostatku tohto minerálu sú nechutenstvo, dehydratácia, poruchy metabolizmu sacharidov, kŕče, bolesti hlavy, nízky krvný tlak.
Príznaky nadbytku
Hypernatémia zatažuje obličky, dochádza k zadržovaniu vody v organizme a ku zvyšovaniu krvného tlaku. Ďalšími príznakmi sú bolesti hlavy, žalúdočné problémy, ale i impotencia.
Rizikové skupiny:
Potreba na zvýšené dávky sodíka sa môže prejavovať u športujúcich a fyzicky ťažko pracujúcich ľudí z dôvodov zvýšenej miery potenia a vysokého požadovaného výkonu. Títo jedinci by preto mali dbať o jeho zvýšenú potrebu a pravidelne ho dopĺňať. Odporúča sa morská soľ, keďže jej nutričná hodnota je o niečo vyššia ako nutričná hodnota kuchynskej soli.
Zdroj: Shutterstock.com
Výskyt v potrave:
-
kuchynská soľ
-
celozrnný chlieb
-
hrach
-
špenát
-
ryby – najmä tuniak
-
hovädzie mäso
-
maslo
-
plnotučné mlieko
-
slepačie vajcia
Prečítajte si aj tento článok: