Základné druhy zmrzliny, plus recept na domácu mrazenú pochúťku
Zdroj: Shutterstock.com
Konzistencia mrazeného krému musí byť hladká, jemná, krémovitá, nemá obsahovať hrudky, väčšie kryštály a veľké vzduchové bubliny, môže však obsahovať viditeľné častice pridaných ochucujúcich zložiek v nerozomletej forme.
Mrazené krémy sa delia na:
-
mliečne – musia obsahovať najmenej 2,5 % mliečneho tuku, nesmú obsahovať rastlinný tuk
-
smotanové – obsahujú aspoň 8 % mliečneho tuku, nesmú obsahovať rastlinný tuk
-
s rastlinným tukom – používa sa rastlinný tuk, najmenej 5 %
-
vodové – neobsahujú tuk
-
ovocné – vyrábajú sa z vody, obsahujú najmenej 15 % ovocnej zložky (pokiaľ ide o citrusy a exotické ovocie, dolná hranice je 10 %), nesmie sa do nich pridávať tuk
-
sorbet – musí obsahovať najmenej 25 % ovocnej zložky (pokiaľ ide o citrusy a exotické ovocie, dolná hranica je 15 %), nesmie sa do nich pridávať tuk
Pokiaľ je zmrzlina ochutená aromatizujúcou látkou (a nie napríklad ovocím alebo ovocnou šťavou), musí byť výsledný výrobok označený “s príchuťou”. Marhuľová zmrzlina má teda chuť z marhúľ, ale zmrzlina s marhuľovou príchuťou má chuť z marhuľovej arómy. Toto pravidlo môže porušiť iba vanilková zmrzlina, ktorá, aj keď obsahuje iba arómu, sa môže nazývať vanilková.
Klasická domáca zmrzlina
Ingrediencie:
-
3 ks vaječný žĺtok
-
1 ks vajce
-
125 g cukor
-
1/4 liter mlieko
-
1 ČL maizena
-
1/4 liter šľahačková smotana
-
1 balíček stužovač šľahačky
-
1 balíček vanilkový cukor
šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: Shutterstock.com
Príprava:
Na panvici vyšľaháme žĺtky, celé vajce, cukor, mlieko a maizenu. Za stáleho miešania na miernom ohni privedieme do varu a hneď odstavíme. Miešame stále až do vychladnutia.
Smotanu vyšľaháme dotuha so štužovačom, vanilkovým cukrom a zamiešame ho do žĺtkového krému. Hotovú zmes naplníme do formy a dáme do mrazničky.
Pozrite si tiež:
Pripravte si najzdravšiu zmrzlinu na svete. A len za pár sekúnd!