Hrach omladzuje organizmus a je plný bielkovín
Zdroj: Shutterstock.com
Pochádza z Číny, za čias antického Grécka ho označovali ako dar Bohov a od 17. storočia sa podával už i na európskych kráľovských dvoroch. V súčasnosti sú najžiadanejšie odrody dreňových a cukrových hrachov. Sú bohatým zdrojom antioxidantov, vďaka cukrom okamžitým zdrojom energie pre telo a hoci ide o zeleninu, majú príjemnú sladkú chuť.
Účinné látky
Najcennejšia na hrachu je jedinečná kombinácia horčíka a nukleových kyselín. Vďaka nim sa organizmus dokáže rýchlejšie regenerovať. Pre športovcov, ktorí uprednostňujú rastlinné zdroje bielkovín, je tiež vhodnou voľbou. V kombinácii s vlákninou udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi a zasýti na dlhší čas. Obsahuje i betakarotén (provitamín A), chrániaci zrak a stimulujúci obnovu sliznice.
Okrem toho tu nájdete ďalšie minerály ako draslík, fosfor, vápnik, železo, ďalej vitamín C a vitamíny skupiny B - tiamín-B1, riboflavín-B2, niacín-B3, posilňujúce srdce, nervy i vlasy, nechty či vitamín B9 (kyselina listová), potrebný vo zvýšenej miere najmä pre budúce matky.
Vyskúšajte:
Hráškové rizoto s lososom (pstruhom lososovitým)
Účinky na zdravie:
-
ochraňuje a vyživuje bunky
-
podporuje a prečisťuje tráviaci trakt
-
urýchľuje metabolizmus
-
pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam a osteoporóze
-
znižuje vysoký cholesterol
-
upokojuje nervový systém
-
bojuje proti zápalom a poškodeniu voľnými radikálmi
-
spevňuje vlasy a nechty
-
udržiava zdravé oči
Zdroj: Shutterstock.com
Hrach v kuchyni
Mladučký hrach je najchutnejší surový. V takejto forme sa pridáva napríklad do šalátov spoločne so špenátom, cibuľou, mrkvou, orechami či kuracím mäsom. Konzumovať ho môžete i v kombinácii s kukuricou alebo inou obilninou. Ďalšou možnosťou je túto zeleninu zmraziť. Čo sa týka varenia, postačí mu čas 5-10 minút, aby sa nezničil obsah vitamínov. Chuťovkou je hrachová polievka ochutená bylinkami a korením. Ku mäsu si takisto môžete pripraviť i hráškovú omáčku s maslom. Možností je naozaj viac ako dosť.
Užitočné rady
-
Ak chcete, aby si hrášok udržal peknú sýtozelenú farbu aj po uvarení, pridajte do vody štipku soli.
-
Pokiaľ sa chystáte uvariť už sušený hrach, tak ho pred prípravou namočte cez noc do vody. Takto sa rýchlejšie uvarí.
-
Potrpíte si na bohatý príjem proteínov?Stavte na rizoto s hráškom a parmezánom.
Vyskúšajte tento recept z hrášku: