Ako na eko domácnosť bez parabénov?

Takzvaný zelený životný štýl je novodobým hitom v stravovaní, kozmetike, ale aj domácnosti. Mnohí už naplno prepadli čaru ekologických výrobkov šetrných k prírode, ale aj k nášmu telu. Prečo je to dôležité a ako si správne vybrať?

Parabény v zložení

Všade sa spomínajú parabény a ich škodlivé účinky. No viete, o čo vlastne ide? Je to skupina konzervačných látok, ktoré sa používajú vo farmácii, potravinárstve či v kozmetike. Na obaloch sú označené veľkým písmenom E, nasledujúce trojčíslím. Majú antibakteriálne účinky, čo zaručuje, že výrobok sa dlhšie nekazí. Výrobcovia ich používajú preto, aby predĺžili trvanlivosť svojich výrobkov.

Bolo zistené, že parabény dokážu narušiť fyziológiu dôležitých funkcií a majú mierne estrogénové účinky na telo. Môžu spôsobiť alebo urýchliť vznik rakoviny prsníka či lokálne kožné reakcie. Nie sú schválené pre použitie v prírodnej kozmetike a na zložení ich nájdete pod týmito názvami: methylparaben, ethylparabenom, propylparaben, butylparaben, hepthylapraben, alebo čokoľvek spojené so slovom paraben. Bohužiaľ, väčšina kozmetických značiek na trhu obsahuje práve tieto škodlivé látky.

Prírodná alternatíva

Byť eko je síce populárne, no často ľudia nevedia rozoznať rozdiel medzi skratkami bio, eko, organic alebo vegan. Tieto označenia majú spoločnú jednu vec - každý z týchto uvedených názvov má certifikát kvality, ktorý sa musí neustále obnovovať a spĺňať prísne normy. Ekologické výrobky sú našťastie dostupné už aj na Slovensku v širokom sortimente.

Pravdupovediac, keď sa kedysi povedalo bio kozmetika, predstavili sme si zelenkasté produkty zvláštnej vône a textúry, v duchu hesla čím zdravšie, tým protivnejšie. Našťastie, odvtedy sme prešli míľovými krokmi k dnešným farebným, voňavým, účinným, krásne zabaleným organickým a zdravým produktom s pridanou hodnotou. Tá spočíva v tom, že bio kozmetika využíva vysoko kvalitné suroviny od dodávateľov z ekologických hospodárstiev, vznikajúci odpad pri ich výrobe nemá negatívny dopad na životné prostredie a navyše, tieto produkty nie sú testované na zvieratách. V prípade rastlinných produktov nie sú používané žiadne herbicídy, pesticídy ani umelé hnojivá.

Aby toho nebolo málo, takáto kozmetika má blahodárne účinky na pokožku, bez strachu z podráždenia. Aktuálne už konkuruje svojim dizajnom a kvalitou popredným svetovým značkám.

Označenie Vegan pomenúva kozmetiku, ktorá je bez obsahu akýchkoľvek živočíšnych zložiek, ako napríklad med, mlieko, keratín, včelí vosk alebo karmín. Využíva iba rastlinné ingrediencie, oleje, bylinky a minerály, vhodné pre citlivú pokožku.

Produkty s označením EKO majú garanciu, že sú šetrné k životnému prostrediu, ale aj k nášmu zdraviu. Ak si domáce upratovanie bez chemického čistenia neviete predstaviť, vyvedieme vás z omylu. Na nečistoty a baktérie je EKO drogerka rovnako účinná, ako tá chemická. Rozdiel je v tom, že neznečisťuje naše prostredie a nie je zdraviu škodlivá. Ak chcete mať záruku, že si vyberáte zo sortimentu kvalitných produktov, nestrácajte čas v obchodoch, nenaťahujte sa s ťažkými nákupmi, zjednodušte si život a svojej domácnosti, rodine a deťom doprajte najlepšie výrobky, ktoré nájdete pod jednou strechou na DROGERKA.SK .

Na to, aby značka mohla niesť označenie "prírodná kozmetika", nemusí získať žiadny certifikát, ani spĺňať prísne normy o percentuálnom zastúpení prírodných zložiek, preto treba vyberať pozorne. Našťastie, tie kvalitné spoznáte jednoducho podľa toho, že uvádzajú jasné zloženie, ktoré je 100% prírodné. Bohužiaľ, stále existujú na trhu aj produkty označované ako prírodná kozmetika, no zloženie tomu nezodpovedá.

Kúpe podobných „prírodných výrobkov“ sa vyhnete jednoducho. Stačí čítať zloženie, ktoré nesmie obsahovať:

  • parabény

  • silikóny (methicone/siloxane)

  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS) a Sodium Laureth Sulfate (SLES)

  • propylén glykol (PG) a polyetylén glykol (PEG)

  • minerálny olej alebo vazelínu (parrafin/petrol)

  • syntetické vonné látky

  • chlór (amoniak), hliník, limonén, ftaláty či dioxán

Všetky tieto zložky sú syntetického pôvodu, a dokonca viaceré z nich sú vedľajším produktom ropného priemyslu. Ak chcete osviežiť svoju unavenú pleť a mať zároveň istotu 100% prírodnej kozmetiky, určite skúste kvalitnú značku MYLO, ktorej kozmetika obsahuje zmes ľahko vstrebateľných olejov, nájdete ju tiež na Drogerka.sk. Hydratuje pokožku do hĺbky, obsahuje vitamíny, minerály a proteíny ideálne pre dokonalú výživu a starostlivosť pre žiarivú, zdravo vyzerajúcu pleť.


Mohlo by vás zaujímať:

Nebezpečné látky v slnečnej kozmetike

Ako si pripraviť vlastný antiperspiračný dezodorant?


Nohka

odkedy mam deti, všetci dom apouživame ib abio kozmetiku. DOkonca som v poslednom čase aj ja začala použivat bio dekorativu kozmetiku a som nadmieru spokojna. Proste milujubio :)

Sandruska

Prírodnú kozmetiku už používam a teraz by som rada začala aj s ekologickými čistiacimi prostriedkami? Viete mi poradiť niečo osvedčené?