Otužovanie – cesta, ako sa stať odolnejším

Otužovanie je proces, pri ktorom sa telo stáva odolnejším voči teplotným výkyvom. Je to ďalší spôsob ako rozšíriť svoju komfortnú zónu. Je veľmi podobné cvičeniu. Nestačí cvičiť raz týždenne, ale systematicky a pravidelne, aby ste mohli vidieť aj výsledky.

Prečo otužovať?

Otužovanie funguje ako prevencia proti nachladnutiu, chrípke, angíne a dokonca tiež pomáha liečiť vysoký krvný tlak. Zlepšuje sa imunitný systém, prípadne je menšia náchylnosť na prechladnutie.

Ďalšie benefity otužovania

  • Rýchlejšia regenerácia po športovom výkone

  • Lepšia termoregulácia aj v lete (menej potenia)

  • Zvýšenie hladiny testosterónu

  • Lepšia koža a vlasy (studená sprcha nevysušuje ako teplá)

  • Zniženie zápalov v tele a podpora lymfatického systému

  • Zvýšenie prahu bolesti


Prečítajte si tiež:

Posilnite svoj organizmus otužovacou metódou Eugena Sandowa

Ako otužovať?

Pokiaľ ste zdravý, nič vám nebráni, zatnite zuby a začnite ešte dnes. Prestaňte vtedy, keď sa budete triasť.

Pri otužovaní dbajte na postupnosť. Začínajte od teplej, pomaly pokračujte studenšou vodou a postupne zvyšujte i dobu otužovania. Začiatočníci by si mali telo začať otužovať vlažnou vodou, studenšou vodou ruky a nohy a až nakoniec celé telo. To si postupne zvykne na studenú vodu a potom budete schopní znášať ľadovú vodu každý deň. Staviť môžete najprv na 10 až 15 stupňovú sprchu, potom si pridať ľadové kocky do vane a nakoniec vyskúšať aj jazerá či potoky.

Tréning otužovania prebieha dlhodobo. Otužovať sa je najlepšie každý deň. Účinky sa prejavia o tri až štyri týždne.

Pokiaľ by ste sa rozhodli o niekoľko týždňov prestať otužovať, zvýšená otužilosť by v priebehu 2 týždňov rapídne poklesla. Preto je dôležitá pravidelnosť.

Počas choroby, nie je príliš vhodné otužovať sa. Vtedy uprednostnite otužovanie vo vlažnej vode.

Kedy začať s otužovaním?

Najlepšie je začínať s otužovaním v lete. Vonku je teplo a studená sprcha bude pre vás príjemnejšia ako v zimnom období.

V chladnejšom období môžete skúsiť otužovanie vzduchom.

Otužovanie vodou je však najúčinnejšie, pretože ľudská pokožka pri styku s vodou odvádza teplo dvadsaťkrát rýchlejšie než vzduch.

Ako dlho má trvať otužovanie?

Môže trvať 3 až 15 minú. Maximálne však 22 minút, pričom sa počíta s priemernou teplotou vzduchu 20 °C. Inak môže byť otužovanie zdraviu nebezpečné.

Pre koho nie je vhodné otužovanie? Kedy nie je vhodné? Kto by sa nemal otužovať?

Jednoznačne ľudia s vážnymi chorobami srdca, pre ktorých predstavuje otužovanie riziko zhoršenia ich zdravotných ťažkostí.

Otužovanie po chorobe

Počas choroby treba otužovanie prerušiť. Po zotavení organizmu si doprajte minimálne 7 dní pauzu od otužovania v ľadovej vode. Potom začnite pozvoľna otužovaním a najmä si nedajte ihneď ľadovú dávku. Toto sa týka ľahších viróz či prechladnutia.

Sú prípady, keď treba s otužovaním prestať. Pri závažnejších chorobách vždy dbajte na radu lekára a dajte si dlhšiu prestávku od otužovania.

Záver

Pokiaľ sa rozhodnete otužovať a zápači sa vám to, tak odporúčame prečítať si životopis ľadového muža Wima Hofa. Možno vás ešte viac inšpiruje.


Prečítajte si aj tento článok:

Posilnite svoj organizmus otužovacou metódou Eugena Sandowa