Jarná cibuľka

Jarná cibuľka je vlastne mladunká cibuľa zbieraná oveľa skôr než dozreje a dosiahne svoj zenit. Mladé cibuľové výhonky sú jedny z prvých poslov jari a tiež znamením, že nadišiel čas k jarnej vitamínovej očiste tela. Jarná cibuľka obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín A a tiež spektrum minerálnych látok.

Každá cibuľka je malá továreň na výrobu alicínu a iných sírnatých zlúčenín, ktoré majú silný antibakteriálny účinok na sliznice, pomáhajú predchádzať infekciám a chránia jemné a citlivé epitelové bunky. Cibuľa účinne znižuje krvný tlak a hladinu cukrov v krvi. Má vysoký obsah vitamínu C a je bohatá na železo.

Boj s jarnou únavou

Ak ste po zime unavení a bez energie, tak si rýchlo poriaďte zväzok mladých cibuliek a boj s jarnou únavou môže začať! Okrem toho dokáže skvelo zápoliť s tráviacim traktom, plesňami, baktériami, chráni srdce, upravuje krvný tlak a dýchacie cesty. A navyše, v minulosti bola cibuľka považovaná za významné afrodiziakum.

Nabitá vitamínmi

Mladá cibuľka má vysoký obsah vitamínu C, ktorý sa podieľa na podpore imunity, bojuje proti baktériám a tiež má blahodarný účinok na pokožku. Nechýba v nej ani draslík, horčík, vápnik či železo. Cibuľka je bohatá aj na vitamíny skupiny B. Antibakteriálne pôsobí aj vďaka obsahu alicínu, ktorý pomáha pri liečbe prechladnutia, nádchy aj kašľa.


Prečítajte si tiež

Všestranná cibuľa: takto prospieva zdraviu

Poradí si s tlakom aj rakovinou?

Vedci preukázali, že jarná cibuľka dokáže znížiť krvný tlak a zlepšuje krvotvorbu. Cibuľa vo všeobecnosti obsahuje dôležité látky a antioxidanty účinné v prevencii rakovinotvorných ochorení. Napríklad u ľudí, ktorí konzumujú cibuľku dvakrát týždenne, sa preukázalo nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva ako u tých, ktorí ju nekonzumujú. Surová jarná cibuľka je tiež ľahšie stráviteľná než klasická cibuľa v surovom stave.

Aké má využitie v kuchyni?

Biela časť jarnej cibuľky je o dosť jemnejšia než klasická cibuľa. Hodí sa preto do šalátov alebo napríklad na chlieb s tvarohom.

Jemne nasekanú zelenú časť môžete použiť aj namiesto pažítky.

Vďaka jej vôni a jemne pikantnej chuti ju oceníte v nátierkách.

Cibuľka vynikne aj pri tepelnej úprave. Jemne alebo hrubo nasekanú ju zalejte vriacim vývarom, aby ste ju sparili, ale aby zostala chrumkavá.

Výborne doplní pečeného lososa alebo inú rybu, stačí ju pozdĺžne prekrojiť, pokvapkať olivovým olejom a pridať do pekáča.

Úžasne sa hodí do mäsovej zmesi alebo do náplne mäsových rolád či plnky.

Ako vyberať?

Vyberajte jarnú cibuľku s tmavozelenými vňaťami a pevnými bielymi buľvami. Nekupujte cibuľku so zvädnutou alebo vlhkou vňaťou, a ak je to možné, dajte prednosť variantom v bio kvalite.


Prečítajte si aj tento článok:

Všestranná cibuľa: takto prospieva zdraviu