Ktoré mäso je zdravšie – červené alebo biele?

Mäso tvorí významnú časť jedálnička väčšiny z nás. Aký druh však zvoliť? Biele mäso rýchlejšie strávime, je vhodnejšie pri chudnutí a všeobecne ho považujeme za zdravšie. Červené mäso naopak, trávime dlhšie a má viac tuku. Napriek tomu však nemusí nášmu organizmu nevyhnutne škodiť. Pozrite sa, prečo.

O čom to je: prehľadná analýza vlastností rôznych druhov mäsa. Červeného mäsa sa netreba báť a je nutrične výhodnejšie, dôležitý je aj pôvod a úprava mäsa.

Pozitíva: nadštandardná analýza s odkazmi na konkrétne odborné štúdie.

Otázniky: dostupnosť kvalitného mäsa pre denné využitie.

Súvislosti: žiadna zo štúdií nepreukázala vierohodne súvislosť príjmu mäsa s onkologickými alebo kardiovaskulárnymi ochoreniami; https://www.healthline.com/nutrition/is-red-meat-bad-for-you-or-good#section3.

Link: https://www.nutritionadvance.com/healthy-foods/red-vs-white-meat/

Poznámka: mäso z voľne sa pasúceho hovädzieho dobytka patrí nutrične k optimálnej zdravej výžive.


Pozrite si tiež:

Diéty obmedzujúce tuky: sú naozaj nevyhnutné pre naše telo?