Chcete mať zdravé spermie aj vo vyššom veku? Týchto 7 tipov vám s tým pomôže

Zdravé spermie sú v živote muža nesmierne dôležité. Bez nich sa predsa nemôže normálnym spôsobom rozmnožovať a splodiť potomka. Možno v súčasnosti dieťa vôbec nechcete, ale určite je dobré nechať si otvorené možnosti do budúcna. Človek nikdy nevie...

V súčasnosti mnohí muži svojou životosprávou iba škodia sebe a svojim spermiám. Prečítajte si týchto 7 tipov a odhaľte drobné zmeny v životnom štýle, ktoré vám môžu pomôcť udržať vašich „plavcov“ vo vynikajúcom stave.

1. Nechajte sa vyšetriť

Pokiaľ vám na stave a zdraví vašich spermií naozaj záleží, určite si ich nechajte vyšetriť. Počas vyšetrenia s názvom spermiogram bude z vašej vlastnoručne odobranej vzorky semena zistené, ako na tom vaše spermie v súčasnosti sú.

Pri spermiograme sú sledované prakticky všetky dôležité vlastnosti spermií a ejakulátu, ktoré vplývajú na plodnosť muža a jeho schopnosť úspešne oplodniť ženu. Zistený bude počet spermií, ich pohyblivosť, morfológia a mnohé ďalšie parametre. Spermiogram vám nepomôže zlepšiť stav vašich spermií, ale vďaka nemu zistíte, ako na tom v súčasnosti ste. Aj to je predsa dôležité...

2. Nenoste príliš obtiahnuté oblečenie

Určite ste už počuli o tom, že spermie majú rady teplotu nižšiu ako zvyšok tela. Práve preto sú semenníky zostúpené z tela a dokážu sa od neho vzďaľovať a približovať sa k nemu, čím je regulovaná ich teplota. Avšak, tento spôsob termoregulácie nedokáže robiť zázraky.

Problémom môže byť aj obtiahnuté pánske oblečenie, ktoré je dnes tak moderné. To nenecháva semenníkom dostatok miesta a pritláča ich k zvyšku tela, čím zvyšuje ich teplotu. Samozrejme, takéto zvyšovanie teploty nemusí byť nebezpečné a často nemá na kvalitu spermií žiadny dlhodobý vplyv, no pri neustálom vystavení vyššej teplote sa už môže negatívne prejaviť.

3. Dajte si pozor na horúce bazény, vírivky a sauny

Témy „spermie a vysoká teplota“ sa budeme držať aj pri treťom tipe v tomto článku. Dokonca sa jej budú týkať aj ďalšie 2 body, ale nepredbiehajme... Horúce bazény, vírivky a sauny sú veľmi príjemné, najmä so skvelou spoločnosťou, no ani s nimi by ste to nemali preháňať. Opäť samozrejme platí, že občasná návšteva wellness centra samozrejme nezabije vaše spermie, ale všetkého veľa škodí.

4. Opatrne s vyhrievanými sedadlami

Pri dlhom sedení sa môžu semenníky prehrievať, čo samozrejme vašim spermiám nepomôže. Obzvlášť to platí pri vyhrievaných sedadlách v aute, ktoré tento efekt iba znásobujú. V zime si pokojne vyhrievanie na pár minút pustite, ale určite ho nenechávajte pustené stále.

5. Notebook a stehná? Zlá kombinácia...

Tému prehrievania spermií a semenníkov zakončíme notebookmi. Hrejúci notebook položený na stehnách pri práci, hraní hier, sledovaní videí či akejkoľvek inej aktivite tiež zahrieva vaše semenníky a škodí vašim spermiám. Navyše, ani elektromagnetické žiarenie, ktoré počítače prijímajú a vysielajú, im určite nepomáha. Dajte si počítač radšej na stôl, alebo použite aspoň nejakú podložku.

TIP: Správny životný štýl vám môže pomôcť aj zvýšiť hladinu testosterónu v tele, alebo aspoň spomaliť jej klesanie, ktoré prichádza s pribúdajúcimi rokmi. Prečítajte si viac o testosteróne a jeho vplyve na mužov www.impotent.sk/testosteron/.

6. Pravidelne cvičte

Určite už viete, že cvičenie je pre vás dobré. Možno ste však nevedeli, že vám môže pomôcť aj s vašimi spermiami. Cvičenie správnym spôsobom má potenciál pozitívne ovplyvňovať kvalitu spermií a hladinu testosterónu.

7. Nepreháňajte to s alkoholom a cigaretami

Tieto návykové látky môžu mať devastujúci vplyv na vaše zdravie a na celkový stav vášho organizmu. Nemožno sa teda diviť tomu, že pôsobia negatívne aj na spermie. Malé množstvá by vám uškodiť nemali, no pri väčších je negatívny vplyv takmer istý.

Zopár slov na záver

Samozrejme, zdravie spermií nezáleží iba na životnom štýle. Je ovplyvňované mnohými faktormi, pričom niektorým mužom, bohužiaľ, nepomôže ani dodržiavanie vyššie uvedených tipov. Avšak, väčšina mužov má stále spermie aspoň v relatívne dobrom stave. Týmto mužom sa naozaj oplatí o svojich „plavcov“ starať.


Prečítajte si tiež:

Tieto veci ste o penise (ne)vedeli