Diéty obmedzujúce tuky: sú naozaj nevyhnutné pre naše telo?
Živočíšne výrobky - mäso, maslo, mlieko, syry | Zdroj: Shutterstock.com
O čom to je: ďalší súhrn metaanalýz pôvodných štúdií, ktorý opäť nepotvrdil pôvodne udávaný súvis medzi príjmom tukov (zvlášť nasýtených mastných kyselín) a vznikom kardiovaskulárnych ochorení, ako i vplyv na celkovú úmrtnosť.
Pozitíva: chyba v dietetických doporučeniach (US, UK, zásade i SK), ktorá tu je s nami už približne 50 rokov, sa môže postupne stať minulosťou.
Otázniky: názor rozporuje oficiálne doporučenia, poznatky ešte bude potrebné poprepájať s ďalšími biologickými kauzálnymi vplyvmi.
Súvislosti: náhrada tukov inými makronutrientmi a light potraviny predstavujú nesprávne výživové obdobie v ľudskej evolúcii.
Poznámka: je potrebné zohľadniť komplexne príjem nielen makronutrientov, ale i mikronutrienty, celkové stravovacie návyky ako i individuálny stav organizmu.
Pozrite si tiež: