Tak tu je na to idelany clanok
Mäso – koľko ho môžeme zjesť, aby sme boli zdraví?
Zdroj: Shutterstock.com
Červené verzus biele mäso
Rozdiel medzi bielym a červeným mäsom je v obsahu tuku a dĺžke trávenia. Biele mäso (kuracie, morčacie aj ryby) majú kratšiu dobu trávenia než červené mäso. Vhodné sú najmä morské ryby (losos, tuniak, krevety), pretože obsahujú vitamíny A, D, omega-3 mastné kyseliny a morské „príšery“ sú výborným zdrojom jódu.
Pozor!
Tučné mäso, najmä bravčovina a slanina majú vysokú energetickú hodnotu, ale i vyšší obsah tuku. Vnútornosti majú vyššiu biologickú hodnotu a vyšší obsah železa. Rakovina hrubého čreva môže vzniknúť, keď sa konzumujú obrovské porcie mäsa každý deň, a to viac ako 300 gramov.
Výhody konzumácie mäsa
-
vysoký obsah aminokyselín
-
vitamíny B1, B2, B6, B12, zinok, železo...
-
dlhší pocit sýtosti
Prečítajte si tiež:
Ako zdravo a chutne pripraviť mäso?
Nevýhody konzumácie mäsa
-
vyšší obsah tuku (môže spôsobiť obezitu, vysoký cholesterol, tlak)
-
pri nadmernej konzumácii mäsa riziko vzniku rakoviny
-
dlhší proces trávenia (4- 8 hodín)
Vegatariáni
Nekonzumujú len mäso. Pokiaľ však prijímajú dostatok mliečnych produktov aj vajíčka, nemusia sa obávať nedostatku aminokyselín (bielkovín).
Vegáni
Konzumujú len rastlinnú stravu, žiadne mäso, mliečne produkty, vajcia a dokonca ani med. Zvyčajne trpia nedostatkom železa, vápnika, vitamínu B12 a vitamínu D. Hrozí im chronická únava (nedostatok železa), alebo problémy s kosťami (nedostatok vápnika a vitamíny D). Preto sa im odporúča konzumovať dostatok orechov, avokáda, celozrnných produktov, tofu syra, tmavozelenej zeleniny a fermentovanej sóje.
Literatúra:
http://www.alpha-mann.com/7-laecherliche-mythen-ueber-fleisch-und-gesundheit/
https://www.focus.de/gesundheit/ernaehrung/gesundessen/wahnsinn-rind-10-wahrheiten-ueber-fleisch_id_3834571.html
Prečítajte si aj tento článok: