Cukor a športovanie – aká je pravda? 2. časť
Zdroj: Shutterstock.com
Základné delenie cukrov
Jednoduché cukry: stráviteľné, glukóza a fruktóza (ovocný cukor).
Zložené cukry: delíme ich na ľahšie stráviteľné (škrob) a na ťažšie stráviteľné či nestráviteľné (vláknina a inulín).
Jednoduché sacharidy sú vhodné najmä počas intenzívneho výkonu, keď telo potrebuje dodať energiu. Vstrebávajú sa takmer okamžite. Trávenie začína už v ústnej dutine.
Zložené sacharidy sú pre telo hlavným zdrojom energie. Vstrebávajú sa dlhšie 2 až 4 hodiny a obsahujú dostatok vlákniny, preto nás oveľa lepšie zasýtia. Polysacharidy obsahuje najmä ryža, chlieb, zemiaky, ovos zelenina a cestoviny. Celozrnné potraviny obsahujú navyše aj dôležité minerály a niektoré vitamíny.
Prvá časť článku:
Cukor a športovanie – aká je pravda?
Cukry pred a po športovaní
Pred športovým výkonom je lepšie telu dodať zložené sacharidy, ktoré sa dlhšie vstrebávajú. Optimálne je prijať ich dve alebo tri hodiny pred výkonom.
rizoto | Zdroj: Shutterstock.com
Avšak, pozor, fruktóza blokuje získavanie energie z tuku!
Po športovom tréningu je vhodné ihneď po tréningu prijať cukry, aby ste rýchlejšie doplnili svalový a pečeňový glykogén.
Ak sa však snažíte schudnúť s cukrami po tréningu chvíľu počkajte, pretože zastavíte proces lypolýza v ľudskom tele. Ide o odbúravanie tuku uloženého v tukových bunkách (podkožný tuk).
Literatúra:
-
http://www.fitforfun.de/abnehmen/gesund-essen/ausdauersport-zucker-verbessert-die-leistung_aid_11243.html
-
http://www.sportvital.cz/sport/zasoby-energie-v-tele-sportovce
Prečítajte si aj predchádzajcu časť článku: