Cukor a športovanie – aká je pravda? 2. časť

Mnohí športujúci ľudia sa snažia cukru všemožne vyhýbať. Naozaj je taký škodlivý, alebo to vôbec nie je také čiernobiele?

Základné delenie cukrov

Jednoduché cukry: stráviteľné, glukóza a fruktóza (ovocný cukor).

Zložené cukry: delíme ich na ľahšie stráviteľné (škrob) a na ťažšie stráviteľné či nestráviteľné (vláknina a inulín).

Jednoduché sacharidy sú vhodné najmä počas intenzívneho výkonu, keď telo potrebuje dodať energiu. Vstrebávajú sa takmer okamžite. Trávenie začína už v ústnej dutine.

Zložené sacharidy sú pre telo hlavným zdrojom energie. Vstrebávajú sa dlhšie 2 až 4 hodiny a obsahujú dostatok vlákniny, preto nás oveľa lepšie zasýtia. Polysacharidy obsahuje najmä ryža, chlieb, zemiaky, ovos zelenina a cestoviny. Celozrnné potraviny obsahujú navyše aj dôležité minerály a niektoré vitamíny.


Prvá časť článku:

Cukor a športovanie – aká je pravda?

Cukry pred a po športovaní

Pred športovým výkonom je lepšie telu dodať zložené sacharidy, ktoré sa dlhšie vstrebávajú. Optimálne je prijať ich dve alebo tri hodiny pred výkonom.

Komplexné sacharidy

rizoto | Zdroj: Shutterstock.com

Avšak, pozor, fruktóza blokuje získavanie energie z tuku!

Po športovom tréningu je vhodné ihneď po tréningu prijať cukry, aby ste rýchlejšie doplnili svalový a pečeňový glykogén.

Ak sa však snažíte schudnúť s cukrami po tréningu chvíľu počkajte, pretože zastavíte proces lypolýza v ľudskom tele. Ide o odbúravanie tuku uloženého v tukových bunkách (podkožný tuk).


Literatúra:

  • http://www.fitforfun.de/abnehmen/gesund-essen/ausdauersport-zucker-verbessert-die-leistung_aid_11243.html

  • http://www.sportvital.cz/sport/zasoby-energie-v-tele-sportovce


Prečítajte si aj predchádzajcu časť článku:

Cukor a športovanie – aká je pravda? 1. časť