škorica mi veľmi nechutí, v máloktorom jedle alebo koláči mám na ňu chuť. Ale sú aj iné zdravé a chutné korenia.
Škorica - pre chuť i zdravie
Škoricový prášok a tyčinky | Zdroj: Shutterstock.com
Škorica rastie v podobe malého stromu a nachádza sa najčastejšie v celej južnej Ázii a na Strednom východe. Je to kôra v tyčinkách alebo prášku, ktoré ľudia používajú pre množstvo dôvodov.
Ako škorica pomáha
Vedci v nej stále nachádzajú ďalšie účinné látky. V tradičnej čínskej medicíne sa používa škorica na prehriatie organizmu. Škorica napríklad podporuje chuť do jedla, znižuje krvný tlak, zlepšuje trávenie. Zažívací trakt zahrieva a stimuluje, upokojuje koliky, nevoľnosti a nadúvanie. Vzhľadom k dezinfekčným a antibiotickým účinkom sa využíva i ako prostriedok proti nachladnutiu, kašľu a chrípke.
Priaznivo pôsobí i u žien, ktorým zmierňuje menštruáciu, ale i prechodové problémy. Škorica je výborné afrodiziakum. Pomáha aj pri cukrovke. Zmierňuje túto chorobu, ktorou dnes trpí množstvo ľudí. Znižuje hladinu krvného cukru u diabetikov typu 2 až o 29% a hladinu cholesterolu až o 26%. Odporúča sa osobám s poruchou glukózovej tolerancie, ale aj osobám s nadváhou pri redukcii telesnej hmotnosti.
Prečítajte si tiež:
Škorica ako liek. Poznáte jej účinky na naše zdravie?
Formy výživového doplnku
-
Mletý škoricový prášok – má výhodu v tom, že koncentrácia éterických olejov, ktoré by mohli byť dráždivé, je ich rozkladom a vyparovaním po zomletí čiastočne znížená.
-
Tyčinka škoricovej kôry – pred použitím ju treba zomlieť (cassia je tvrdšia a ťažšie sa melie na kávovom mlynčeku ako pravá škorica).
-
Štandardizovaný extrakt v tabletkách (u nás zatiaľ oficiálne neregistrovaný)
Terapeutické využitie
-
podporná liečba cukrovky
-
prevencia a podporná liečba hypecholesterolémie a zvýšenej hladiny triacylglycerolov (krvné tuky)
-
prevencia a podporná liečba aterosklerózy
-
podporná liečba peptických vredov žalúdka
-
podporná liečba kandidózy, reumatoidnej artritídy
-
podpora prekrvenia končatín
Ako sa užíva?
Mletá škorica – terapeutické dávky
-
Pridávajte si 1/3 čajovej lyžičky do jedla 1-2-krát denne.
-
Ak budete užívať mletú škoricu, dávky čaju treba primerane znížiť.
-
Ak užívate škoricu iba v rámci prevencie, denné dávky môžu byť menšie a sporadické.
Škoricový čaj – terapeutické dávky
Mierne kopcovité PL mletej škorice zalejte do džbánu litrom vriacej vody a nechajte pri izbovej teplote vychladnúť. Potom vzniknutý sliz preceďte alebo inak oddeľte zliatím čaju. Môžete osladiť 1 až 2 čajovými lyžičkami medu, pridať trochu citrónovej šťavy (ani jedno nie je nevyhnutné) a zakrytý čaj vložte do chladničky. Vypite 1 šálku 2-krát denne. Po dvoch až troch týždňoch môžete dennú dávku znížiť. Ak pijete škoricový čaj iba v rámci prevencie, denné dávky môžu byť menšie a sporadické.
Škoricový čaj | Zdroj: Shutterstock.com
Tento čaj môžu piť aj ľudia s cukrovkou 1. typu, ktorí užívajú syntetický inzulín, ale dávkovanie musí byť postupné: prvý týždeň užívať len 1 šálku čaju denne a každý ďalší týždeň zvyšovať dennú dávku o 1 šálku až do dosiahnutia 3-4 šálok za deň.
Odvrátená strana
Škorica však môže vyvolať aj nepriaznivé účinky na zdravie. Na vine je látka kumarín, toxická pre pečeň a obličky. Pozor by si mali dávať najmä ľudia s pečeňovými problémami. Hoci sa kedysi kurkamín predpisoval v izolovanej forme ako liek pri určitých ochoreniach, u niektorých pacientov došlo k nežiaducim účinkom, ktoré preukázali škodlivosť tejto látky.
Nepreháňajte to s množstvom
Máme dva hlavné typy škorice – čínsku (cassia) a cejlónsku.
Škorica cassia je veľmi rozšírená, cenovo dostupná a predáva sa viac ako mletá. Obsahuje však oveľa viac kurkamínu, ako škorica ceylon, ktorú nájdete v obchodoch skôr vo zvitkoch. Ak použijete škoricu cassia, buďte opatrní. V kuchyni by sa mala objaviť len zriedka a keď už, tak by sa ňou mal napríklad koláč len zľahka posypať. Neodporúča sa použiť ani len celú lyžičku tejto škorice. Bezpečnejšie je použiť ceylon.
Prečítajte si aj tento článok o škorici: