Najnovšia vedecká analýza: vieme, aké potraviny nám najviac ničia zdravie

Cukry alebo tuky? Čo nám v skutočnosti viac ničí zdravie? Obmedziť v strave potraviny bohaté na tuky alebo skôr eliminovať sladké? Pozrite sa, čo hovoria najnovšie vedecké výskumy.

Nezdravé jedlo Zdroj foto: Shutterstock.com

O čom to je: analýza publikovaná v Lancet opätovne potvrdzuje, že vysoký príjem cukrov je asociovaný s vysokým výskytom celkovej úmrtnosti. Pričom vysoký príjem celkových tukov, ako i rôznych typov tukov je spojený s nižšou celkovou úmrtnosťou.

Pozitíva: rozsiahla a kvalitná metaanalýza, vzhľadom k iným posledným štúdiám a znalostiam biologických mechanizmov už očakávaný výsledok.

Otázniky: stála potreba objasnenia komplexných biologických mechanizmov, zúčastňujúcich sa komplexnej homeostázy.

Súvislosti: štúdia predstavuje veľkú podporu neustále stúpajúcemu tlaku presmerovania pozornosti vzniku civilizačných ochorení z metabolizmu tukov na metabolizmus cukrov, inzulínu – metabolicko-hormonálny pôvod.

Link: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32252-3/abstract

Poznámka: potreba dominancie monitoringu glukózového metabolizmu v prevencii celkovej úmrtnosti dostáva v tejto metaanalýze veľkú podporu.


Pozrite si tiež:

Ako strava ovplyvňuje mikroorganizmy v našom tele?